Επαναγορά ομολόγων ή «κούρεμα...»

Κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ομαλή εκταμίευση της δόσης, θεωρείται η διαδικασία, που ξεκινά πιθανότατα από αύριο, για την επαναγορά των ομολόγων. Στόχος είναι η δραστική μείωση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο...

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της σχετικής διαδικασίας, ωστόσο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνεται αποφασισμένο να επαναφέρει την πρόταση του «κουρέματος» του χρέους, αν η επαναγορά δεν αποδώσει τα προσδοκόμενα

Σε τεντωμένο σχοινί θα βαδίζει τις επόμενες δύο εβδομάδες η Ελλάδα, αφού για να εκταμιεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μερίδιό του στην δόση των 34,4 δισ. € στις 13 Δεκεμβρίου, θα πρέπει πρώτα να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της περιβόητης επαναγοράς ομολόγων:

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι ξεκάθαρος ότι η διαδικασία επιβάλλεται να πετύχει. "Δεν θα λιγοψυχήσουμε τώρα που ξεκινάει η διαδικασία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει και θα πετύχει", δηλώνει στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής".

Στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και αύριο, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Αθήνα προτίθεται να αγοράσει ομόλογα προσφέροντας περίπου 30 λεπτά για κάθε 1 ευρώ χρέους. Τα κεφάλαια που απαιτούνται θα δοθούν από τον EFSF και υπολογίζονται στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί "καθαρή" ελάφρυνση του χρέους σχεδόν 22 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές της Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι εάν δεν πετύχει η επαναγορά χρέους θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο για "κούρεμα" των δανείων του επίσημου τομέα που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα.

Η επαναγορά στοχεύει σε ομόλογα αξίας 62,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχουν ιδιώτες. Εξ αυτών περίπου 15 δισεκατομμύρια διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικές τράπεζες και άλλα 20 με 22 δισεκατομμύρια ευρώ, ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που αυτή την στιγμή καταγράφουν κέρδη.

Περισσότερο αποτελεσματικό θεωρεί πάντως ένα πραγματικό «κούρεμα» η εφημερίδα New York Times που κάνει λόγο για ένα μεγάλο λάθος στην πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup. "Το μεγαλύτερο λάθος στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας", γράφει η εφημερίδα.

Και ενώ η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της επαναγοράς, ο Όλι Ρεν μιλά για ανάπτυξη. "Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν της επέτρεψαν να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Τώρα ανάπτυξη", αναφέρει ο ευρωπαίος Επίτροπος, στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής"

Με φόντο το νέο θρίλερ της επαναγοράς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι δεν είναι στόχος του να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η στήριξη της Ελλάδας.