Βενιζέλος: Πρωτοβουλία για να κριθεί αντισυνταγματική η Χρυσή Αυγή | «Εκτός νόμου να τεθεί το ΠαΣοΚ» απαντά η Χρυσή Αυγή

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σκληρά μηνύματα προς το εσωκομματικό πεδίο επεφύλαξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος... προαναγγέλλοντας παράλληλα πρωτοβουλία για να κριθεί η Χρυσή Αυγή αντισυνταγματικό κόμμα

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup vw pλαίσιο που επιτρέπει τη στροφή στην πραγματική οικονομία, στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σημείωσε, δε, ότι βασικός όρος για την εθνική ανάκαμψη είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας και τις θέσεις για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και κανόνες για καλύτερη κυβερνητική συνεργασία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «δεν μπορεί να φέρει στο στόχαστρο τα παιδιά», δήλωσε «θα θεραπεύσουμε», στον κυρωτικό νόμο, «αδικίες» για τις αναπηρικές συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα προωθηθεί η καταβολή των εφάπαξ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «άγνοια κινδύνου» όταν, όπως είπε, ανέφερε χθες στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παράταξή του είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Επιπλέον, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει με τις δηλώσεις της κάθε επενδυτική προσπάθεια, κάτι που χαρακτήρισε «θλιβερό και ύποπτο». Ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «θα έρθει και η ώρα πιο ριζοσπαστικών κινήσεων σε σχέση με το χρέος».

Σε ό,τι αφορά στο Συντακτικό Συνέδριο του Φεβρουαρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα είναι ανοικτό και πως θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ, τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και την ίδια την κυβέρνηση, ενώ απάντησε εκτενώς σε κριτική, που του έχει απευθυνθεί κατά καιρούς από στελέχη του κόμματος, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των πρωτοβουλιών, που αναμένεται να λάβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του κόμματος που, όπως ανέφερε, «αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα».

Στρέφοντας τα πυρά του στο εσωκομματικό πεδίο, σημείωσε ότι υπάρχουν 4 - 5 πρόσωπα «της κατηγορίας των αλεξιπτωτιστών ή των κηπουρών», οι οποίοι δεν έχουν να πουν τίποτα θετικό για το ΠΑΣΟΚ, που η παρουσία τους είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ βρέξει χιονίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά και τους χαρακτήρισε «μητροκτόνους που ζητούν την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή είναι ορφανοί».

«Ενθαρρυντική και ευοίωνη» η συνεδρίαση

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ενθαρρυντική και ευοίωνη» τη σημερινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως κρισιμότερο στοιχείο τη συμμετοχή, που, όπως είπε, απέδειξε την ανθεκτικότητα του στελεχιακού δυναμικού και σημείωσε ότι από τις τοποθετήσεις φάνηκε «η διάθεση αντίστασης στο αδιέξοδο από το οποίο κινδυνεύει η κοινωνία, αλλά και στην αδικία που συντελείται εις βάρος της παράταξής μας» και ότι έχουν όλοι έντονη συνείδηση εθνικής και παραταξιακής ευθύνης. «Αποδείξατε ότι προχωράμε στο συνέδριο συντεταγμένα και οργανωμένα, χωρίς αμφιβολία και αμηχανία, χωρίς επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να γίνει», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο προσυνεδριακός διάλογος που ξεκίνησε επισήμως σήμερα πρέπει να είναι ουσιαστικός, χωρίς ίντριγκες, παραγοντισμούς και ξύλινο λόγο, αλλά επαφή με τον κόσμο, προτάσεις για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. «Η παράταξη πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στην ευτέλεια, την παραπολιτική», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε στην κοινωνία γιατί, όπως είπε, οργάνωσε την κοινωνία και την οικονομία σε βάσεις που δεν ήταν στέρεες και σημείωσε ότι «έχουμε την ευθύνη να καλύψουμε με πραγματικό υλικό τα κενά που είχαν τα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι μύωπες της πολιτικής και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ότι όποιος χτυπά και αποσταθεροποιεί το ΠΑΣΟΚ, χτυπά και αποσταθεροποιεί τη χώρα», συμπλήρωσε.

Με αφορμή τη σχετική πρωτοβουλία που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εκτός του συνταγματικού φάσματος της χώρας» και κάλεσε «όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα να συσπειρωθούμε ως κόμματα του συνταγματικού τόξου εναντίον της».

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι χρησιμοποιήθηκε ως όχημα την τελευταία στιγμή, στις τελευταίες εκλογές, για να εκφραστεί μια αρνητικού χαρακτήρα επιλογή προς το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υποστήριξε ότι τώρα που προσπαθεί να μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα «έχασε πολύ σύντομα τη δυναμική του και έπαψε να είναι μόδα». «Η στρατηγική του Ιουνίου της εξ εφόδου κατάληψης της εξουσίας δεν επανέρχεται», πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα στελέχη να ενεργοποιηθούν και να συγκροτήσουν ξανά τα δίκτυα στις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την απώλεια της κοινοβουλευτικής του δύναμης, διατηρεί αλώβητη σχεδόν την ισχύ του στο στελεχιακό δυναμικό.

«Τέρμα τώρα στην εσωστρέφεια. Και προσωπικές προσκλήσεις απευθύνω και διαγραφές δεν θέλω να κάνω», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι προσκλήσεις απευθύνονται σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν. «Εάν δεν το θέλουν μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή τους», είπε, τονίζοντας πως «αυτό το ενδιάμεσο "είναι δεν είναι", πρέπει να σταματήσει». Στο ίδιο πνεύμα, είπε πως «το να ζει κανείς ή να μη ζει» και το «τι θα κάνω στη ζωή μου», τα σέβεται, ωστόσο δεν μπορεί να τα αποδεχτεί πολιτικά. «Τους θέλω όλους μέσα, αποδέχομαι ακόμα και κάθε προσωπική αμφισβήτηση αλλά μέσα στην παράταξη», σημείωσε.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, είπε ότι εκείνος πάντα διαφύλαξε την ενότητα και πως συνεπώς δεν δέχεται από κανέναν υποδείξεις. Επιπλέον, είπε ότι συγκροτείται και νέα ηγετική ομάδα με ανοικτό, δημοκρατικό και απροκατάληπτο τρόπο.

Συνεχίζοντας στο ίδιο προσωπικό ύφος, τόνισε ότι βρίσκεται εδώ σε εκτέλεση εθνικού και παραταξιακού καθήκοντος, ότι δεν τον δελεάζει τίποτα που σχετίζεται με την κομματική ή κυβερνητική εξουσία και πως δεν θα τον εμποδίσει τίποτα από το να ανταποκριθεί στο εθνικό καθήκον αλήθειας που, όπως είπε, θεωρεί ότι έχει.

Αφού μίλησε για την «αναγκαιότητα» κυβέρνησης τετραετίας και κυβερνητικής συνεργασίας των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με την τρίτη θέση ή τον δεύτερο ρόλο.

Οι τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής

Σε προτάσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, εν όψει και του Συντακτικού Συνεδρίου αλλά και έπειτα, καθώς και σε αποτίμηση των πολιτικών και των επιλογών της παράταξης, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, μετά την ομιλία του προέδρου του Κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν τον λόγο, ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επανέλαβε τη θέση του για απόσυρση της στήριξης του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση και τη δημιουργία ενός συλλογικού Κέντρου Καθοδήγησης «που θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη» για μια νέα πορεία.

Σαφείς αιχμές για «προσωπικές» στρατηγικές στελεχών του κόμματος άφησε ο Θάνος Μωραΐτης, αναφέροντας ότι βλέπει στελέχη «να συμπεριφέρονται αλαζονικά και να νομίζουν ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους». Επιπλέον, ανέφερε ότι στο συνέδριο είναι όλα ανοικτά.

Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι μέσα στην κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις, εξέφρασε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Η συμμετοχή στην κυβέρνηση επιβάλλει την ύπαρξη ισχυρού κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας», υποστήριξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο ίδιος μίλησε για «καρτέλ» που, όπως είπε, αποτελείται από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι «από διαφορετικές οπτικές στοχεύουν στα ίδια πράγματα».

Κάνοντας αποτίμηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, η Θεοδώρα Τζάκρη εκτίμησε ότι ο λαός απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ γιατί σύρθηκε, όπως είπε, από εγχώρια και εξωχώρια συμφέροντα και παραδόθηκε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Μπήκαμε σε μια κυβέρνηση όπου ο Αντώνης Σαμαράς κινείται ως κυρίαρχος κι εμείς ως επικυρωτές της πολιτικής του» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Οι πολίτες μάς έστειλαν τον "λογαριασμό", αντέδρασαν στην αδράνεια και την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί το σπίτι του», ανέφερε η Τόνια Αντωνίου, χαρακτηρίζοντας την ανασύσταση της παράταξης ως «στοίχημα της επιβίωσης της δημοκρατίας» και «αναγκαιότητα για να βγάλουμε ομαλά τη χώρα από την κρίση». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει «να βάλουμε διαχωριστικές γραμμές, να πούμε ξεκάθαρα το όραμα για τη νέα Ελλάδα».

Να υπάρξει γενναία αυτοκριτική, χωρίς όμως «αυτομαστιγώματα», καθώς επίσης και διακριτές πολιτικές σε επιμέρους θέματα και ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα για μια ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική παράταξη, ζήτησε εν όψει του συνεδρίου, η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Χρυσή Αυγή: Είμαστε νόμιμο πολιτικό κόμμα
 
«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ενός και πλέον εκατομμυρίου Ελλήνων», ήταν το σχόλιο του κόμματος στα όσα ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της διαφθοράς, της μίζας, της διαπλοκής και του μνημονίου, καταδικασμένο από τον ελληνικό λαό στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Αν ο Βενιζέλος και η παρέα του θέλουν να... "θέσουν εκτός νόμου" την Χρυσή Αυγή καλά θα κάνουν να βιαστούν, γιατί σύντομα θα βρίσκονται στο 0% και δεν θα έχουν ούτε κόμμα, ούτε γραφεία, ούτε βουλευτές για να μας διασκεδάζουν με ανάλογες γραφικές δηλώσεις. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα δεν θα έχουν ούτε την προσωπική τους ελευθερία, έχοντας ήδη εμπλακεί σε τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.