Αντώνης Σαμαράς: «Η φοροδιαφυγή είναι το μεγάλο πρόβλημα»

«Υπόδειγμα οικονομίας», από ένα «άσχημο παράδειγμα γεμάτο με προβλήματα» φιλοδοξεί η ελληνική κυβέρνηση να μετατρέψει την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild... Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα από τα μεγαλύτερα δομικά μας προβλήματα», υπογράμμισε πως «έχουν γίνει τα πάντα για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα», ενώ σε ερώτηση αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, τόνισε πως η Ελλάδα «θα γίνει αντιπαράδειγμα και δεν θα ακολουθήσει τη μοίρα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ήδη σημειώνεται πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο η κρίση πλήττει τους Έλληνες πολίτες, και συγκεκριμένα για τη μη πίστωση των φαρμακείων στους ασφαλισμένους, απάντησε πως «τα φαρμακεία ήταν μόνο ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις», πρόσθεσε, ωστόσο, πως «κατά βάση έχετε δίκιο. Η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά σε ανθρωπιστική κρίση και κάναμε τα πάντα για το αποτρέψουμε».

Αναφερόμενος στο νέο κούρεμα, τόνισε πως «το επίπεδο του ελληνικού χρέους θεωρείται πλέον επισήμως βιώσιμο», υπογράμμισε, όμως, πως παράλληλα απαιτούνται διαρκείς ρυθμοί ανάπτυξης. Επανέλαβε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πως «φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε θεαματικά την Ελλάδα και να την κάνουμε από ένα άσχημο παράδειγμα γεμάτο με προβλήματα υπόδειγμα οικονομίας». Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και τους τελευταίους δύο μήνες, όπως ανέφερε, «καταφέραμε περισσότερα από όσα προσπάθησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Εάν δείτε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, θα καταλάβετε ότι εργαζόμαστε για ένα success story, σύντομα αυτό θα γίνει σε όλους σαφές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκρίσιμη με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Όπως υπογράμμισε, όμως, «έχουμε διδαχθεί από την ιστορία, έτσι δεν είναι; Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» και πρόσθεσε ότι «θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, και δεν θα ακολουθήσουμε λοιπόν τη μοίρα της Βαϊμάρης».