Αλέξης Τσίπρας: Δίκαιη κατανομή των βαρών για υπέρβαση της κρίσης

Στο αδιέξοδο του προγράμματος λιτότητας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βερολίνο, καλώντας παράλληλα τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει ρότα.

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα το πρωί συνομιλίες με βουλευτές των γερμανικών κομμάτων. Μετά το πέρας των συνομιλιών, στην κοινή τους συνέντευξη τύπου τόσο ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, όσο και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισαν την αναγκαιότητα να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η οποία δεν αποτελεί -όπως είπαν- μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρίξινγκερ, στη Γερμανία κυκλοφορεί περισσότερο «μαύρο χρήμα» απ’ ό,τι στην Κύπρο και όπως σημείωσε «δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα ασύλου για το μεγάλο κεφάλαιο», τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται στο εξής νέα προγράμματα λιτότητας αλλά «ένα νέο μονοπάτι ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παράδοση στις ελληνικές αρχές των καταθέσεων του Μιχάλη Χριστοφοράκου και στοιχείων ελλήνων μεγαλοκαταθετών στις γερμανικές τράπεζες.

Αναγκαία η «κάθαρση»

Ο Αλ. Τσίπρας στο Βερολίνο
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαίες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα, αυτή όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί, όπως τόνισε, με μέτρα λιτότητας αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών. Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μίας ανθρωπιστικής καταστροφής. Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά ότι είναι πλέον ώρα ο γερμανικός λαός να μάθει «όλη την αλήθεια». Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επεξεργαστεί η ΕΕ και βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποτύχει, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο. Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, οι έλληνες πολίτες απειλούνται με εξαθλίωση και η ελληνική κοινωνία με διάλυση.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και τους υπόλοιπους διεθνείς δανειστές να αλλάξουν άμεσα πολιτική και να ξαναδώσουν προοπτική στην Ελλάδα. Παραδεχόμενος τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και την αναγκαιότητα να υπάρξει κάθαρση, τόνισε ότι οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν μεταρρυθμίσεις αρκεί, όπως διευκρίνισε, να είναι δίκαιες.

Ερωτηθείς για το κατοχικό δάνειο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ειδικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί για να ξεπεραστούν εκκρεμότητες του παρελθόντος. Σε ξεχωριστή δήλωση μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν στις διαπραγματεύσεις της η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ποτέ στην κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτημα παράδοσης στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση Χριστοφοράκου και στο κατοχικό δάνειο ή εάν η λογική της είναι να λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν οι Γερμανοί εταίροι της.