Λαγκάρντ: Κάναμε λάθη, αλλά η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από τις μεταρρυθμίσεις...

Μπορεί το ΔΝΤ να παραδέχθηκε λάθη όσον αφορά στον σχεδιασμό των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, ωστόσο η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο euronews, επιμένει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μετακινήσει τα εμπόδια από το οικονομικό της πεδίο.

«Όπως και να'χει η Ελλάδα έπρεπε να (προχωρήσει) σε δημοσιονομική προσαρμογή, σε μεταρρυθμίσεις, (έπρεπε) να προσαρμόσει το οικονομικό της τοπίο και να αφαιρέσει πολλά εμπόδια (από τον δρόμο) της ανάπτυξης. Οπότε ναι, δέχομαι ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν υψηλότερος από όσο υπολογίζαμε αρχικά, όταν σχεδιάστηκε το πρώτο πρόγραμμα, αλλά ένα πρόγραμμα δεν συμπληρώνεται μόνο με βάση τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή», υποστηριξε η Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για τον θόρυβο που είχε προκληθεί παλιότερα, με την περιβόητη φράση, ότι συμπονά περισσότερο τα παιδάκια στο Νίγηρα παρά τους Έλληνες, δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για όσα είπε, σημειώνοντας ότι τότε μόλις είχε γυρίσει από την Αφρική και το πρώτο πράγμα που είχε στο μυαλό της μετά το ταξίδι ήταν τα παιδάκια στις μικροσκοπικές τάξεις, σχεδόν δίχως βιβλία, και όχι ο ελληνικός λαός.

«Είχα προσθέσει ότι θα ήταν καλό αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν τους φόρους τους και ακόμη το πιστεύω αυτό και είναι κάτι που τώρα υιοθετούν ξεκάθαρα και οι ελληνικές αρχές, η ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν κ.ο.κ. Υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι αν οι ελληνικές αρχές συλλέξουν όλους τους οφειλόμενους φόρους- ιδιαίτερα από τους πλούσιους-τότε η οικονομία θα είναι πολύ καλύτερα».

Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι τελικά πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαν προβλέψει οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πριν από τρία με τέσσερα χρόνια.

Ηταν μια «εσφαλμένη προσδοκία» δήλωσε, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο μαλακά για να μη θυσιαστεί η ανάπτυξη».