Τρεις κάλπες αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων - Οργή της αντιπολίτευσης

Την κυβερνητική πρόταση για τρεις κάλπες , ισάριθμες με τις τρεις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα, για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, εισηγήθηκε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής καθώς και σε αυτήν εκφράζεται αριθμητικά η κυβερνητική πλειοψηφία. Ταυτοχρόνως, πέταξε το «μπαλάκι» στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει, ενώ δεν έδωσε λύση σε μείζονος σημασίας θέματα όπως πώς θα τηρηθεί η μυστικότητα της ψήφου των βουλευτών. Το κλίμα υπήρξε εξαιρετικά βαρύ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν για μία ακόμη φορά «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και αλλοίωση της βούλησης των βουλευτών.

Αναλυτικότερα:


Η Διάσκεψη εισηγείται κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Δεν ελήφθη απόφαση για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί αριθμητικά η παραπομπή κανενός προσώπου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης!...

Επίσης, δεν επιλύθηκε το θέμα για το αν θα υποχρεωθεί ο κάθε βουλευτής να προσέλθει για ψήφο και στις τρεις κάλπες ή μόνο σε μία, σε μία διότι σε αυτή την περίπτωση παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές να προσέλθουν να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες, όταν τουλάχιστον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη διαδικασία αυτή ως διάτρητη, άρα τίθεται εν κινδύνω η ίδια η ψηφοφορία...

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα και διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων.

Αρνητική ήταν, πάντως, απάντηση του Γραφείου Τύπου της Βουλής για το αν έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες προτείνει το ΠΑΣΟΚ!

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη μετά την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά να διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές διαδοχικές ψηφοφορίες επί των τριών προτάσεων των κομμάτων!

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρώτα θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης της συγκυβέρνησης, με μία κάλπη, καθώς ζητείται η άσκηση δίωξης μόνο κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ακολούθως, θα τεθεί προς ψηφοφορία η δεύτερη πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ψηφοφορία για την πρόταση αυτή θα στηθούν δύο κάλπες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την άσκηση δίωξης τόσο κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η ψηφοφορία, σύμφωνα πάντα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα ακολουθήσει η τρίτη ψηφοφορία επί της κοινής πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Σε αυτήν θα στηθούν τέσσερις κάλπες, καθώς τα δύο κόμματα ζητούν επιπλέον την άσκηση δίωξης και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Σημειώνεται ότι αν η πλειοψηφία αποφασίσει να υπερισχύσει αυτή η πρόταση, δεν μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες.

Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόταση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων για να στηθούν τρεις κάλπες και οι βουλευτές να ψηφίσουν ανά κατηγορία και ανά πρόσωπο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση παραβιάζει και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου».

Ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα τέσσερα ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια επιβολής κομματικής νομιμοφροσύνης, καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οι βουλευτές να προσέρχονται σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, υποστηρίζοντας ότι αν επιλέγουν τη κάλπη στην οποία θα ψηφίζουν, γίνεται φανερή η βούληση τους και παραβιάζεται η μυστικότητα της. Αν συμβεί αυτό, κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, «θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας και θα λέει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Απαντώντας, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να σημειώνει ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τον βουλευτή να ψηφίζει σε όλες τις κάλπες.

Σημειώνεται ότι μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για κατάλυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι «είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία η οποία θα αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον».

ΚΚΕ: «Κουκούλωμα οι τρεις κάλπες»

Νωρίτερα το μεσημέρι, το ΚΚΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «μεθόδευση για κουκούλωμα τα υπόθεσης». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται: «Η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική.

» Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται.

» Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα εντάσσεται στην μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης.

» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

» Το Προεδρείο της Βουλής έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε Κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση».

Καμμένος: Παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Χρυσή Αυγή:  Nα στηθούν 4 κάλπες για να λάμψει η αλήθεια

Η συγκυβέρνηση κουκουλώνει την "υπόθεση Λαγκάρντ" και συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και τους απατεώνες. Πρέπει οπωσδήποτε να στηθούν 4 κάλπες για να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει πολιτική κάθαρση. Οι κλέφτες να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους.