Αλ. Τσίπρας: "Η Μέρκελ πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της"

«Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απεργιών στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή ομιλία του στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο «Μπρούκινγκς» πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με στελέχη του Ιδρύματος και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως τον Πολ Τόμσεν, κατά την οποία ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του.

Στο μεταξύ, μετά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις, τόσο του διευθύνοντος συμβούλου του «Μπρούκινγκς» Γουίλιαμ Άνθολις και του οικονομικού αναλυτή Ντομένικο Λομπάρντι, όσον και αρκετών προσκεκλημένων.

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του κ. Τσίπρα σε αρκετές ερωτήσεις ήταν:

Μπορεί να προσπαθούμε, μερικές φορές με ανορθόδοξο τρόπο, να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη χώρα μας, αλλά ανορθόδοξη είναι και η κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.

Οι απεργίες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα. Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες.

Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα. Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο, τόνισε. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση». Υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε.

Εκτίμησε επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί της. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί το κέντρο αναφοράς, γιατί είναι ένας από τους κρίκους που αποτελούν την αλυσίδα που συνθέτουν την Ευρωζώνη. Η ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα.

Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας τη γραφειοκρατία, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για το μνημόνιο, είπε ότι όντως είναι ένας μονόδρομος, αλλά στην καταστροφή. Πιστεύουμε ειλικρινώς ότι οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην καταστροφή. Το μνημόνιο έχει ήδη αναθεωρηθεί δυο φορές, Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε, αλλά επειδή εφαρμόστηκε. Εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, θα γίνει νέο «κούρεμα». Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, είπε.

Τόνισε επίσης, ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της και ανέφερε ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το επόμενο «κούρεμα».

Βλέπουμε, είπε, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Σκανδιναβικές χώρες ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ερικ Ρούμπιν, ενώ στη συνέχεια, θα έχει χωριστές συναντήσεις με Αμερικανούς βουλευτές. Αύριο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία στελεχών του Ταμείου.
ΑΜΠΕ