Ιταλικές εκλογές υπό το βάρος χρέους 1,9 τρισ. ευρώ!

Ένας «ιππότης», ένας «καθηγητής», ο «βασιλιάς της κωμωδίας» και ο αρχηγός της Κεντροαριστεράς: μπορεί οι τίτλοι των επικεφαλής στην προεκλογική εκστρατεία των ιταλικών εκλογών να διασκεδάζουν, ωστόσο η χώρα έχει μπροστά της μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της ιστορίας της.

Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, ύφεση και ανεργία- ρεκόρ, η Ιταλία, ουσιαστικά, καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που εγκαινίασε ο Μάριο Μόντι, ή αν θα επιλέξει τον “άλλο” δρόμο, που υπόσχονται η Κεντροαριστερά και ο Μπερλουσκόνι.

Πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι οδηγεί το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Βασικό του σύνθημα “είμαστε κόμμα του λαού και τον κοιτάμε κατάματα”, ενώ προεκλογικά υποσχέθηκε να αναθεωρήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Ωστόσο, η εμπλοκή του κόμματος στο σκάνδαλο της τράπεζας Monte Paschi, έχει ρίξει βαριά σκιά στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο «Καβαλιέρε», Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στην ενεργό πολιτική για να βάλει τέλος στην πολιτική Μόντι. Το κόμμα του «Λαός της Ελευθερίας» (PdL) , προχώρησε σε, εκ νέου, συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά, το εθνικιστικό κόμμα που ζητά μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία για τη Βόρεια Ιταλία και αυστηρότερους νόμους για τη λαθρομετανάστευση. Η συνεργασία, χάρη και στον περίπλοκο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, ενδέχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στη σύνθεση των δύο ιταλικών κοινοβουλευτικών σωμάτων, μετεκλογικά.

Ο «καθηγητής», Μάριο Μόντι, αποφάσισε, τελικά, να μετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία: ηγείται του συνασπισμού «Ατζέντα του Μόντι για την Ιταλία» και διακηρύσσει ότι «ο παραδοσιακός διαχωρισμός δεξιάς –αριστεράς δεν εκφράζει τη συμμαχία που πραγματικά χρειάζεται η Ιταλία».

Σφήνα στην προεκλογική μάχη μπήκε ο Μπέπε Γκρίλο, δημοφιλής κωμικός και εκπρόσωπος των «αγανακτισμένων» -με την παραδοσιακή πολιτική ηγεσία- πολιτών. Το κόμμα του «Πέντε Αστέρια» δεν αναμένεται να «πιάσει» διψήφιο ποσοστό, ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Στη λαϊκή αγανάκτηση στοχεύει και ο Αντόνιο Ινγκρόια, πρώην εισαγγελέας κατά της μαφίας, με το κόμμα του «Λαϊκή Επανάσταση».

Η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου. Θα αναδείξει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ο σύνθετος εκλογικός νόμος της χώρας προβλέπει μπόνους θέσεων για το πρώτο κόμμα στη Βουλή, ωστόσο ανάλογο μπόνους στη Γερουσία παίρνει το κόμμα που εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά ανά περιφέρεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι πλειοψηφίες σε Βουλή και Γερουσία ενδέχεται να είναι διαφορετικές. Με δεδομένο, όμως, ότι οι νόμοι χρειάζονται την έγκριση και των δύο σωμάτων, η Ιταλία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμα πολιτικό αδιέξοδο.