Συμφώνησαν οι «27» για τον προϋπολογισμό

Σχεδόν 26 ώρες χρειάστηκαν οι «27» για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020. Το ταβάνι μπήκε τελικά στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tο tweet του Χέρμαν Βαν Ρομπάι το απόγευμα της Παρασκευής που επιβεβαίωνε τη συμφωνία ισοδυναμούσε με λευκό καπνό: «Η συμφωνία έκλεισε. Άξιζε ο κόπος της αναμονής».

«Είναι ένας μετριοπαθής προϋπολογισμός. Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Έπρεπε να είναι ένας σφιχτός προϋπολογισμός. Για πρώτη φορά υπάρχουν αληθινές περικοπές σε σύγκριση με το προηγούμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για καλή και σημαντική συμφωνία που αποτελεί δείγμα ενότητας μεταξύ των 27.

«Πέτυχα να κόψω 24 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεωρεί την περικοπή του κοινοτικού προϋπολογισμού προσωπική του επιτυχία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς η χώρα εξασφαλίζει σε πρώτη φάση περίπου 15 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.