ΙΣΠΑΝΙΑ: Ξύλο στους απεργούς της Ιμπέρια!

Επεισοδιακή ήταν η πρεμιέρα της απεργίας των εργαζομένων της ισπανικής αεροπορικής εταιρίας Ιμπέρια. Εκατοντάδες υπάλληλοι συγκρούστηκαν χθες με δυνάμεις της αστυνομίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Στο κέντρο της Μαδρίτης διοργανώθηκε πορεία οκτώ χιλιομέτρων από τα συνδικάτα των υπαλλήλων που βροντοφώναξαν όχι στις περικοπές θέσεων και μισθών με κύριο σύνθημα η εταιρία κινδυνεύει,το αεροδρόμιο απειλείται.

Ο Μιγκέλ Ανγκέλ Χιμένες του Συνδικάτου Τεχνικών της αεροπορικής εταιρίας δήλωσε πως « η ισπανική κυβέρνηση έχει το 15% των μετοχών και εάν επιτρέψουν τη διάλυση της εταιρίας προκειμένου να ωφεληθεί η αγγλική εταιρία της Μπρίτις Εαργουέις οι εργαζόμενοι στην Ιμπέρια θα πολεμήσουν ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο Ισπανικός τουρισμός».

Η Ισπανίδα υπουργός Μεταφορών Άνα Πάστορ τόνισε
πως «καλύφθηκε το ελάχιστο των υπηρεσιών αλλά θα ήθελα να ζητήσω από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία από κοινού το γρηγορότερο διότι η χώρα μας υποφέρει απο βαθιά οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τα συνδικάτα 1200 πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ στο αεροδρόμιο επικρατούσε πανδαιμόνιο. Σύμφωνα με τα σχέδια της εργοδοσίας το 19% των υπαλλήλων της εταιρίας θα απολυθεί.

Η Ιμπέρια συγχωνεύτηκε με τη Μπρίτις Εαργουέις το 2011 και στους πρώτους εννέα μήνες του 2012 κατέγραψε απώλειες της τάξεως των 262 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τις δύο εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων υπολογίζεται πως η Ιμπέρια θα έχει ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.