Ιταλία: Αδιέξοδο στη Γερουσία – Μεγάλος νικητής ο Μπέμπε Γκρίλο

Οι εντυπωσιακές διαστάσεις που έλαβε η ψήφος διαμαρτυρίας στην Ιταλία φαίνεται ότι καθιστούν αδύνατη την δημιουργία κυβέρνησης από ένα και μόνο κόμμα ή συνασπισμό, μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα. Στην άποψη αυτή συγκλίνουν, σύμφωνα με το Euronews, όλες οι τελευταίες εκτιμήσεις , που βλέπουν τον κεντροαριστερό συνασπισμό που προηγείται σε συνολικό αριθμό ψήφων, να κατατάσσεται δεύτερο κόμμα σε αριθμό εδρών στην Γερουσία.

Με καταμετρημένο ασφαλές ποσοστό εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια, η κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα στην Βουλή των αντιπροσώπων και φαίνεται να κατακτά την πλειοψηφία στο ένα από τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου. Σε μικρή απόσταση ακολουθεί η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μειώνοντας τη διαφορά των 10 μονάδων που κατέγραφαν το τελευταίο δίμηνο οι δημοσκοπήσεις. Εντυπωσιακά ποσοστά καταγράφει το «Κίνημα των 5 αστέρων» του Μπέμπε Γκρίλο. Εξαιρετικά χαμηλά μένει ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ενώ μακριά από το όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά του Αντόνιο Ινγκρόια.

Βουλή των Αντιπροσώπων
Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα για την συμμαχία του Μπερσάνι, στις εκλογές για την Γερουσία. Παρότι φαίνεται να κατακτά την πρωτιά στην επικράτεια χάνει τις κρίσιμες περιφέρειες από τον Μπερλουσκόνι και μένει στη δεύτερη θέση σε αριθμό εδρών. Ο «Καβαλιέρε» δεν μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των γερουσιαστών ακόμα και σε περίπτωση συμμαχίας με τον Μόντι, ωστόσο κατάφερε να πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό και να αποτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης με άξονα την κεντροαριστερά.

Γερουσία
Σε νέο ιστορικό υψηλό κινήθηκε το ποσοστό της αποχής, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών άγγιξε το 25% στις εκλογές τόσο για την Βουλή των αντιπροσώπων όσο και για την Γερουσία.

Πτωτικές είναι οι τάσεις στις διεθνείς αγορές, μετά την ανατροπή των εκτιμήσεων, που ήθελαν τον Μπερσάνι να έχει προβάδισμα και στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου. Στο Μιλάνο το χρηματιστήριο έκλεισε με μικρή άνοδο 0.73%. Το spread, ωστόσο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε από τις 255 στις 280 μονάδες βάσεις. Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν καθώς το φάσμα της ακυβερνησίας γίνεται όλο και πιο ορατό.