Η Ανεργία, το ΕΣΠΑ και ο... Πολλαπλασιαστής στην ατζέντα των τριών (βίντεο)

Στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των τριών, Α. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αναμένεται να βρεθούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, ανά υπουργείο.

Θα συζητηθεί, ακόμη, η κατάσταση στο δημόσιο, για το οποίο ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί ότι θα γίνουν (διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, εκδίωξη επίορκων). Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι ο ίδιος ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παλινωδίες, αφήνοντας έτσι αιχμές για τον κ. Κουβέλη και την καθυστέρηση που φέρεται να αποδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου στον αρμόδιο υπουργό Αντ. Μανιτάκη.

Τη σύσκεψη αναμένεται να απασχολήσει και το θέμα με το λάθος το οποίο έχει παραδεχτεί ότι έχει κάνει το ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος και η στάση που θα κρατήσει επ' αυτού η κυβέρνηση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πιο ενδελεχώς το θέμα καθώς εκτιμούν ότι από την αναγνώριση του λάθους μπορεί αν προκύψουν ευκαιρίες για αλλαγή κάποιων εκ των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μάλιστα, η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι από την αναγνώριση του λάθους του ΔΝΤ μπορεί να μην δημιουργούνται πραγματικές δυνατότητες για αποκήρυξη των δανειακών μας δεσμεύσεων, προκύπτει όμως η ανάγκη τροποποίησης και συμπλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ακόμη ότι η τροποποίηση πρέπει να αφορά μέτρα που επέφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογούμενων, ενώ η συμπλήρωση πρέπει να αφορά μέτρα όπως η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η σημαντική αύξηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε στοχευμένα έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και η υποστήριξη των ανέργων με άμεσες δράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι θέση στο θέμα είχε πάρει την προηγούμενη εβδομάδα και το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις που είχε κάνει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φ. Γεννηματά, η οποία είχε πει ότι το λάθος του ΔΝΤ και η μεγαλύτερη ύφεση δεν μπορεί να εξισωθεί απλώς με βελτιώσεις επιπέδου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί πολλές φορές τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Πάντως, μέχρι στιγμής, τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ, διαμηνύεται ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ελληνικού προγράμματος, παρά την αναγνώριση για το λάθος στον πολλαπλασιαστή.

Μετά τη σύσκεψη

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με το newsit.gr, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισαν με πως δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, με τον δεύτερο φυσικά να ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν αφορά τους επίορκους.

Ωστόσο και οι δύο αν και ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις έκαναν λόγο για εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας και της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μυθολογία περί απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα του κατώτατου μισθού αν και επίσημα δεν επιβεβαιώνεται τίποτα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2014 μάλιστα. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αφορά τα 586 ευρώ που είναι για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, αλλά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά κάτω των 25 ετών και τους πτυχιούχους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, λίγο μετά τη σύσκεψη έγινε γνωστό μέσω εγκυκλίου πως παγώνουν όλες οι προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες αλλά και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών (βλέπε βίντεο που ακολουθούν) μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανεργία με συγκεκριμένα πρόγραμματα έτσι ώστε, όπως τόνισαν να προστατευτούν περίπου 700.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο,.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του έχει αποφασιστεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άνεργο, κάτι που είχε άλλωστε διαρρεύσει κι από το υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν για προγραμματική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και φυσικά τη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.