ΗΠΑ-ΕΕ: Η μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο

Στη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς του κόσμου στοχεύουν ΗΠΑ και ΕΕ, που, τον Ιούνιο, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για μια Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Θα είναι η απάντηση στην όλο και αυξανόμενη πίεση από τις ανερχόμενες αγορές, κυρίως από την Κίνα.
Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Ζοζέ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής, τόνισε ότι «η συμφωνία θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Μαζί, θα δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στον κόσμο. Οι διαπραγματεύσεις θα θέσουν τους κανόνες για τις μελλοντικές μας διμερείς συμφωνίες σε εμπόριο και επενδύσεις, για τους ρυθμιστικούς κανόνες και για τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου.»

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν: η πλήρης κατάργηση δασμών, ο εναρμονισμός των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, το άνοιγμα των κρατικών προμηθειών.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, καθώς για προϊόντα όπως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα χημικά προϊόντα, το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης είναι πιο αυστηρό.

Η συμφωνία αναμένεται να προσθέσει 0,5% στο ΑΕΠ της Ε. Ένωσης (€86 δισεκατομμύρια) και 0,4% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (€65 δισεκατομμύρια), μέχρι το 2027, διασφαλίζοντας, παράληλλα, χιλιάδες θέσεις εργασίας.