"Ναυμαχία" κυβέρνησης - ΠΝΟ

Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την απόφαση της ΠΝΟ για συνέχισιση των κινητοποιήσεων.

 Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλιάς, Κ. Μουσουρούλης, έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο και λύσεις που έδωσε η Πολιτεία σε ορισμένα από τα προβλήματα των ναυτεργατών και κατέληξε λέγοντας: "Προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες λόγω της έλλειψης – η οποία γίνεται αισθητή – εφοδιασμού των νησιών, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων, ο οποίος και με εξουσιοδότησε να προβούμε στην επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων. Άμεσα οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές θα επιδώσουν τα φύλλα επίταξης και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της ομαλότητας στις συγκοινωνίες".

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως εάν κάποιοι ναυτεργάτες παραλάβουν εγκαίρως τα φύλλα επίταξης και οι εταιρίες συμφωνούν τα πλοία μπορούν να αποπλεύσουν ακόμη και απόψε.

ΠΝΟ: Συνεχίζουμε στην Αττική παρά την επιστράτευση

Οι ναυτεργάτες απάντησαν άμεσα στην απόφαση της κυβέρνησης και αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας στην Αττκή παρά την επιστράτευση και κάλεσε τους ναυτικούς να πάνε στους καταπέλτες των πλοίων προφανώς για να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων.

Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση η ΠΝΟ αναφέρει: "Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αψηφώντας και πάλι το απαράδεκτο για μια δημοκρατική και μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα, μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης απεφάσισε τη συνέχιση της απεργίας στα λιμάνια του νομού Αττικής και καλεί τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν με την ίδια ένταση τον αγώνα και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν θα καθορίσει την παραπέρα στάση της. Ο αγώνας πρέπει να περιφρουρηθεί και να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα σε κάθε πλοίο στα λιμάνια της Αττικής.

Η Διοίκηση καταγγέλλει σε όλους τους τόνους και με κάθε μέσο την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση και ο ΥΝΑ για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της ναυτεργασίας".

Η περιφρούρηση της απεργίας ξεκίνησε ήδη και θα κλιμακωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ δεν αποκλείεται το βράδυ να αποπλεύσουν πλοία για την Κρήτη με άγνωστη την αντίδραση των ναυτεργατών, που διαμηνύουν ότι από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν πρόκειται να αποπλεύσει κάνενα πλοίο.

Η κυβέρνηση διαμηνύει από την άλλη πλευρά ότι θα τηρηθεί ο νόμος και για αυτό το λόγο έχουν δοθεί σχετικές πληροφορίες τόσο στο Λιμενικό όσο και στην ΕΛΑΣ για επέμβαση σε περίπτωση επεισοδίων.

Της επιστράτευσης είχε προηγηθεί η απόφαση της ΠΝΟ με οριακή πλειοψηφία 8 έναντι 7 για συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη χωρίς καμία αναστολή, ενώ η δεύτερη πρόταση που μειοψήφισε απλά προέβλεπε 24ωρη αναστολή και εκ νέου 48ωρη, προκειμένου να υπάρξει σχετικός ανεφοδιασμός της αγοράς και επανεκτίμηση των εκκρεμών ζητημάτων.

Μετά από έξι ημέρες απεργίας οι παραγωγοί της Κρήτης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων απηύθυναν έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση. Μάλιστα οι κυκλαδίτες επιχειρηματίες ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Απαιτούμε να γίνει κατανοητό, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, ότι τα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και ανοχής και ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος εναντίον μας."

Η ΓΣΕΕ κήρυξε για αύριο 24ωρη παναττική απεργία ως αντίδραση στην επιστράτευση και με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών χαρακτηρίζοντας δίκαιη την απεργία τους, ενώ αναφέρει: "Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατάσσεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κατά των αδιέξοδων πολιτικών που εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία".

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση για επιστράτευση, εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, που αναφέρει μεταξύ άλλων: "H Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που καταφεύγει σε αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι η συστηματική υπονόμευση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Απεργία για αύριο προκήρυξαν και οι εργαζόμενοι στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.