Προβόπουλος: Ραγδαία επιδείνωση των δεικτών φτώχειας

Περιγράφοντας την επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης η Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος σημειώνει πως ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 (60% του διάμεσου εισοδήματος του 2005 εκφρασμένου σε τιμές του 2010 με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) ήταν 16%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%.

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει το newsbomb.gr, μέσα σε ένα μόλις έτος στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες (ή κατά 43,1%).

Δύσκολο το 2013 – ανάκαμψη από το 2014

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

«Ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό» , δήλωσε ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το τμήμα της προσπάθειας που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν.

Στην έκθεση της ΤτΕ που θα παρουσιάσει ο κεντρικός τραπεζίτης σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων εξαντλείται και προβλέπεται ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, αλλά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Προβόπουλος αξιολογεί ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει κατά την τριετία 2010 – 2012 να ανακτήσει το 75% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει από την είσοδό του στο ευρώ.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ενώ η ύφεση, η ανεργία και η φτώχεια αποτελούν συνέπεια της πολιτικής του Μνημονίου, ο κ. Προβόπουλος συνεχίζει να την εμφανίζει ως μονόδρομο, ενώ παράλληλα «καλεί την κοινωνία να σωπάσει και να μην προβάλει "ακραίες και άκαιρες διεκδικήσεις" περιμένοντας τις ευεργετικές συνέπειες του μνημονίου. Αναρωτιέται κανείς τι τον χρειαζόμαστε τον κ. Προβόπουλο όταν έχουν τον κ. Ρεν να μας λέει τα ίδια».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται: «Ο γνωστός τοποτηρητής του μνημονίου, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, αντί να έχει ήδη παραιτηθεί μιας και είναι συνυπεύθυνος για την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και την μαζική ανεργία, επανέρχεται προκλητικά με την ετήσια έκθεσή του, τολμώντας μάλιστα να δώσει και νέες μνημονιακές οδηγίες προς ναυτιλλομένους».
Το ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο εκπρόσωπος του τραπεζικού κεφαλαίου απαιτεί τη συνέχιση και κλιμάκωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό και κερδοφόρο το κεφάλαιο που δρά στην Ελλάδα.