Ιταλία exit poll: Στην Γερουσία προηγείται ο Μπερλουσκόνι - Στην Βουλή ο Μπερσάνι - Έκανε την έκπληξη ο Μπέμπε Γκρίλο

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τελικού αποτελέσματος στην Γερουσία, η κεντροδεξιά Συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διατηρεί το προβάδισμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,3% έναντι 30,1% της κεντροαριστεράς. Ο Μπέμπε Γκρίλο επιβεβαιώνοντας την τεράστια δυναμική του, εκτοξεύεται στο 24,6%. Ο Μάριο Μόντι περιορίζεται στο 9,4% και η ριζοσπαστική αριστερά του Ινγκρόια ακολουθεί με ποσοστό 1,8%. Πτωτικές είναι οι τάσεις στις διεθνείς αγορές, μετά την ανατροπή των εκτιμήσεων, που ήθελαν τον Μπερσάνι να έχει προβάδισμα και στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου. Στο Μιλάνο το χρηματιστήριο έκλεισε με μικρή άνοδο 0.73%. Το spread, ωστόσο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε από τις 255 στις 280 μονάδες βάσεις.

Προβάβισμα  Μπερλουσκόνι στη Γερουσία

Στην επικράτεια, για την Βουλή των αντιπροσώπων,τα πρώτα exit polls δίνουν προβάδισμα στην κεντροαριστερά: Μπερσάνι: 35% -37%, Μπερλουσκόνι: 29%-31%, Γκρίλο 19%-21%, Μόντι 8%-10%. Ακολουθεί το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Ινγκρόια που συγκεντρώνει 2%-3%.

Προβάδισμα Μπερσάνι στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Στο μεταξύ καταφθάνουν οι πρώτες αναφορές και από τις περιφέρειες: Στην περιφέρεια – κλειδί της Λομβαρδίας οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν προβάδισμα στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι με 34,6% έναντι 31% της κεντροαριστεράς. Αν επιβεβαιωθούν είναι σχεδόν απίθανο ο Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακόμα καλύτερα νέα για τον «Καβαλιέρε» έρχονται από την Σικελία και την Βενετία, όπου επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά. Στη Σικελία η κεντροδεξιά 33% κρατάει το προβάδισμα ενώ η κεντροαριστερά είναι τρίτη με 28% πίσω από τον δεύτερο Γκρίλο που έχει 28,4.
Στην Βενετία η συμμαχία του Μπερλουσκόνι ανεβάζει το ποσοστό της στο 30% έναντι 25,6% του Μπερσάνι και 25,2% του Γκρίλο που διεκδικεί την δεύτερη θέση.

Η μάχη για την Γερουσία κρίνει το αποτέλεσμα

Τα exit poolls επιβεβαιώνουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι διατηρεί έστω και μικρό προβάδισμα στην επικράτεια απέναντι στον κύριο αντίπαλό του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ηγείται της κεντροδεξιάς συμμαχίας. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, η κεντροαριστερά θα αποκτήσει πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ένα από τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζουμε οτι σύμφωνα με τον ιταλικό εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα παίρνει αυτοδίκαια το 55% των 630 βουλευτών στην Κάτω Βουλή.

Κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το κόμμα ή η συμμαχία που είναι πρώτο στην επικράτεια χρειάζεται την έγκριση και του δεύτερου σώματος του ιταλικού κοινοβουλίου, της Γερουσίας. Τα μέλη της Άνω Βουλής εκλέγονται σε περιφερειακό επίπεδο, πάντα με βάση το πλειοψηφικό σύστημα. Το πρώτο κόμμα, για παράδειγμα στην Λομβαρδία, εκλέγει το 55% των γερουσιαστών της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς προηγείται στις περισσότερες από τις 20 περιφέρειες της χώρας, ενώ ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι, φαίνεται να έχει άνετη πλειοψηφία μόνο στη Βενετία και την Σικελία. Σε πέντε περιφέρειες, Καμπανία, Λομβαρδία, Φρίουλι, Πεδεμόντιο και Απουλία αναμένεται να έχουμε ντέρμπι, η κατάληξη των οποίων θα κρίνει στην ουσία και την επόμενη ημέρα στην Ιταλία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μεγάλη περιφέρεια της Λομβαρδίας που εκλέγει 49 γερουσιαστές

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η αποχή, που αναμένεται αυξημένη, λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μέχρι χθες στις 22:00 είχε ψηφίσει το 55% του εκλογικού σώματος, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 62,55% που είχε ψηφίσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν 5 χρόνια. Αυξημένη κατά 8% με 10% είναι η αποχή στην επαρχία κλειδί της Λομβαρδίας.

Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις για νίκη του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία επιβεβαιωθούν τότε ο «Καβαλιέρε» θα είναι σε θέση να μπλοκάρει τη διαδικασία σχηματισμού κεντροαριστερής κυβέρνησης, Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται και από την κατάρρευση του κεντρώου συνασπισμού του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Νίκη του Μπερλουσκόνι στην Γερουσία και πιθανότητα πολιτικής αστάθειας φαίνεται ότι προβλέπουν και οι διεθνείς αγορές που κινούνται αρνητικά.
euronews