Ευκλείδης Τσακαλώτος: H οικονομία σε... νευρική κρίση (βίντεο)

Μια συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα, συνέντευξη που αφορά το σύνολο της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των εναλλακτικών προτάσεων της Αριστεράς.

Συζητάμε για τις επιτυχίες (εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως προτιμάτε…) της τρικομματικής κυβέρνησης. Συζητάμε για τα σπρεντς, τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το λάθος του «δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή», τη συμφωνία του 1953 μεταξύ της (τότε) Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των δανειστών της.

Και, φυσικά, δεν παραλείπουμε να συζητήσουμε  για την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία», για μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται στη επιδίωξη, με κάθε μέσο, του κέρδους.

Θα πείτε: πολύ εξειδικευμένη η συζήτηση-συνέντευξη. Και, θα κάνετε..…λάθος!

Η οικονομία στον καπιταλισμό είναι «ο Μωυσής και όλοι οι προφήτες!». Που σημαίνει, ότι από εκεί ξεκινούν όλα: όσα ισοπεδώνουν τις ζωές μας, αλλά, και όσων δίνουν νόημα (μέσω της αντίστασης) στην ύπαρξή μας.

Θα μου πείτε:

Οικονομίστικη προσέγγιση των κοινωνικών φαινομένων;

Όχι δα! Το να ισχυρίζεσαι ότι βασική πηγή των κοινωνικών φαινομένων στον καπιταλισμό είναι η οικονομία, δεν σημαίνει ότι αναγάγεις τα πάντα στην οικονομία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μια ψύχραιμη, αντικειμενική θεώρηση, μας αναλύει την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού καπιταλισμού. Ταυτόχρονα, οραματικά, μας μιλά για τη δυνατότητα, και την  ανάπτυξη, μιας «άλλης» οικονομίας. Μιας οικονομίας που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.