Mήνυμα εμπιστοσύνης Ολάντ στους ξένους επενδυτές

Να καταστήσει ελκυστικότερη την Ελλάδα για ξένες επενδύσεις φιλοδοξεί με την επίσκεψη του στην Αθήνα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσφέροντας γαλλική τεχνογνωσία για μεταρρυθμίσεις.

Εάν είχε να διαλέξει ο Φρανσουά Ολάντ, σίγουρα δεν θα επέλεγε αυτήν την εβδομάδα για να επισκεφθεί την Αθήνα και αυτό γιατί είναι μια εβδομάδα πανικού για τη Γαλλία.

Την Παρασκευή η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις οικονομικές προβλέψεις 2013-14 για τις χώρες- μέλη της EE. Η Γαλλία, που έχει κάνει τους υπολογισμούς της με βάση μια ανάπτυξη 0,8%, βιώνει το γεγονός σαν την σκληρή ώρα της αλήθειας.

Γαλλικό σχέδιο συνεργασίας με την Ελλάδα


Γαλλική τεχνογνωσία για
μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από τους επιχειρηματίες που παρά την κρίση έχουν παραμείνει στη χώρα. Και όπως αναγνωρίζουν ορισμένα γαλλικά μίντια, στόχος του είναι να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς.

Αυτές τις ώρες η Γαλλία προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, της δικαιοσύνης και της δημόσιας υγείας, με άλλα λόγια για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Και επειδή και στην πολιτική όλα είναι ένα πάρε-δώσε, η Γαλλία προσβλέπει σε ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- θα βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Μία τέτοια συμφωνία σίγουρα δεν θα είναι του γούστου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αλλά είναι προφανές ότι ο Ολάντ επενδύει στο μέλλον της Ελλάδας.