Εμίρης του Κατάρ - Ελληνική γραφειοκρατία: 1-0 !

Στον γραφειοκρατικό δαίδαλο της Ελλάδας που δεν εξαιρεί ούτε τους…εμίρηδες, αναφέρεται η Guardian σε άρθρο της με θέμα την αγορά των έξι νησιών από τον εμίρη του Κατάρ στο Ιόνιο, μετά από 18 μήνες ανελέητης γραφειοκρατίας.

«Ο αγοραστής είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η τοποθεσία τυχαίνει να είναι στην πιο φτωχή χώρα της ευρωζώνης…Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Θάνι, επέλεξε να ρίξει 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε έξι ειδυλλιακά νησιά στο Ιόνιο».

Το κλείσιμο της συμφωνίας, το τελευταίο επεισόδιο σε μια αγοραστική μανία που είχε ως αποτέλεσμα το πορτφόλιο ακινήτων του σεϊχη να επεκταθεί από το Λονδίνο στο Πεκίνο, έγινε δεκτή με ευθυμία στην Ελλάδα, το πιο χρεοκοπημένο κράτος της δύσης αλλά και στην Ντόχα, όπου ο βασιλικός οίκος έζησε μια18μηνη βασανιστική εμπειρία για να ολοκληρώσει την αγορά» γράφει η Guardian.

«Η Ελλάδα είναι τέτοιο μέρος. Ακόμη και όταν αγοράζεις ένα νησί, ακόμη και αν είσαι ο εμίρης του Κατάρ, η γραφειοκρατία θα σου φάει ενάμιση χρόνο» λέει ο δήμαρχος της Ιθάκης, Γιάννης Κασιάνος.

Η Οξιά του συμπλέγματος νήσων
Εχινάδες ιδιοκτησίας πλέον του Εμίρη
«Τα νησιά, γνωστά ως Εχινάδες, τράβηξαν την προσοχή του μονάρχη όταν έκανε κρουαζιέρα με το σούπερ-γιοτ του στα σμαραγδένια νερά ανοιχτά της Ιθάκης…Αυτό ήταν πριν τέσσερα καλοκαίρια», σημειώνει η Guardian, προσθέτοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο εμίρης ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην χώρα.

Ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις και η «βυζαντινή γραφειοκρατία» της Ελλάδας τον απέτρεψαν να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια νωρίτερα, υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Την ίδια ώρα το νούμερο «2» του Κατάρ, ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, Αχμάντ Αλ Σαγιέντ, φτάνει το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα προκειμένου να ερευνήσει όλους τους πιθανούς τομείς επένδυσης στην Ελλάδα.

Οικοδεσπότης είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν ουσιαστικά την υλοποίηση της συμφωνίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον εμίρη Αλ Θάνι στην Ντόχα. Το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί θα είναι η δημιουργία του επενδυτικού ταμείου στο οποίο οι Καταρινοί στοχεύουν να επενδύσουν ένα δισ. ευρώ. Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το Invest in Greece να ετοιμάζει φάκελο με επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τους κλάδους των ακινήτων, του τουρισμού, της ενέργειας και του αγροτικού τομέα.

Βέβαια, το ενδιαφέρον της Ντόχας παραμένει αμείωτο για το Ελληνικό, καθώς και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι. Κάτι που αποδεικνύει και η άμεση έλευση του διευθύνοντος συμβούλου της Qatar Holding. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η καλύτερη δυνατή συνεργασία των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνεδριάζει τακτικά και το μεικτό συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε και στην Ντόχα.