Αυθαίρετα: “Κλείδωσαν” οι ρυθμίσεις | Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου

Το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να δεσμεύεται πως θα φέρει για διαβούλευση, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου.

Ενός νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να δώσει την τελική απάντηση στο φλέγον και χρονίζον θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν ανεγερθεί πριν από το τέλος Ιουλίου του 2011.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ η προθεσμία για την τακτοποίηση, που λήγει στις 31 Μαΐου 2013, θα είναι και η τελική, καθώς δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μάλιστα μέχρι τότε παρατάθηκε η προθεσμία της καταβολής της πρώτης δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έκλεισαν παράνομα.

Σε κάθε περίπτωση επί τάπητος στις τελικές διαβουλεύσεις και με στόχο την οριστική λύση, τουλάχιστον των αποκαλούμενων μικρών αυθαιρεσιών, θα μπουν:

- Η νομιμοποίηση παράνομα κλεισμένων χώρων εντός του περιγράμματος νόμιμα δομημένου κτιρίου που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κύριους χώρους.

- Η κατηγοριοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων με περιγραφή του ποσοστού υπέρβασης για κάθε κατηγορία

- Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε παραλίες, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, μνημεία, όπως επίσης δεν νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2011.

Ειδικά για τα αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ή όσα παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσίες, θα ισχύσει η περίοδος των 30 χρόνων για την τακτοποίησή τους.

Τέλος, δύσκολα θα γλιτώσουν την ... μπουλντόζα οι αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό ή σε δασικές εκτάσεις.
protothema.gr