Πορτογαλία: «ΟΧΙ» στη λιτότητα και στην τρόικα από χιλιάδες διαδηλωτές (βίντεο)

Μία λαοθάλασσα κόσμου, στη Λισσαβόνα και σε 40 μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, βροντοφώναξε «ΟΧΙ» στα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η τρόικα στη χώρα της ιβηρικής.

Στη μεγαλειώδη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, που αρκετές φορές χρησιμοποιούσαν γλώσσα πολύ επιθετική απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών της Πορτογαλίας.

«Σήμερα είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία λαϊκή και ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσει τη διακυβέρνηση. Κάθε επίσκεψη κυβερνητικού παράγοντα συνοδεύεται από διαδηλώσεις κι αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αποτελεί το πρόβλημα που αποτρέπει την επίλυση» υποστήριξε ο Αρμένιο Κάρλος  Γ.Γ του συνδικάτου CGTP.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τραγουδήθηκε πολλές φορές το «Grandola Vila Morena» το τραγούδι που όταν παίχτηκε στο ραδιόφωνο το 1974, αποτέλεσε το έναυσμα για την «επανάσταση των γαρυφάλλων» κατά της χούντας του Καετάνο.

Οι Πορτογάλοι δεν περιορίζονται, πάντως, σε διαδηλώσεις. Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", δηλώνουν τον αριθμό του φορολογικού μητρώου του πρωθυπουργού, Πέντρο Κοέλιο, στις διάφορες συναλλαγές τους προκειμένου οι δαπάνες του πρωθυπουργού να φαίνονται κατά εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες από το εισόδημά του και έτσι να τον εκθέσουν στην εφορία, θεωρητικά τουλάχιστον. Στην Πορτογαλία της κρίσης «οι δημιουργικές μορφές» διαμαρτυρίας παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

«Εμείς είμαστε το δάσος»

«Υπάρχει ένα συναίσθημα συλλογικής αδυναμίας» εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα Πίντο. Κι αυτό γιατί το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 17%. Στους νέους υπερβαίνει το 40%. Η ύφεση εισέρχεται στο τρίτο έτος και οι πολίτες στενάζουν υπό το βάρος των νέων φόρων και των επώδυνων περικοπών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Ο Κοέλιο, όμως, εμφανίζεται ανυποχώρητος. Όπως υποστηρίζει οι πολέμιοι της πολιτικής του, οι οποίοι ζητούν τον τερματισμό της λιτότητα και την ενίσχυση της ανάπτυξης με κρατικά προγράμματα, δεν είναι παρά μια μειονότητα στην Πορτογαλία. «Δεν επιτρέπεται να συγχέουμε ένα δένδρο με το δάσος», δηλωνει χαρακτηριστικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός. Και η απάντηση των αντιπάλων του συντηρητικού πρωθυπουργού ήλθε άμεσα μέσω Facebook: «Εμείς είμαστε το δάσος».