Ο Γιούνκερ μιλά για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη

Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και σχολιάζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη γηραιά ήπειρο. «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει:

«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος. (…) Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο».

Η Μέρκελ και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, και τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς λάθος πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί.

Τέλος, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι θα στηρίξει την Ά. Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα στη Γερμανία. «Μου το ζήτησαν και έχω πει ήδη ότι θα το κάνω», εκμυστηρεύεται στο γερμανικό περιοδικό. Την ίδια ώρα αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το 2009 ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, όπως λέει, «αλλά προφανώς ορισμένοι, λίγοι, δεν με ήθελαν», μεταξύ των οποίων ο τότε γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ. «Γιατί να αναλάβω σήμερα κάτι το οποίο μπορούσα να κάνω ήδη το 2009», διερωτάται ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι: «για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν χαζό».