Κύπρος: Η συμφωνία με απλά λόγια

Διάλυση της Λαϊκής, “κούρεμα” των καταθέσεων πάνω από €100.000 και ριζική αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Eurogroup με την κυπριακή κυβέρνηση.

Στόχος των Ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με το euronews, το μέγεθος του κυπριακού κλάδου να πλησιάσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο, μέχρι το 2018, η Λαϊκή παύει να υπάρχει.
Όσες καταθέσεις κάτω από €100.000 είχε στα βιβλία της μεταφέρονται αυτούσιες στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι καταθέσεις άνω των €100.000 θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα που θα δημιουργηθεί, για να απορροφήσει και τις ζημιές.
Το ακριβές ποσοστό του τέλους που θα επιβληθεί σε αυτές τις καταθέσεις δεν έχει, ακόμα, ανακοινωθεί.
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι στην Κύπρο θα φτάσουν εμπειρογνώμονες της Ε. Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (MONEYVAL). Σε συνεργασία με ανεξάρτητο σύμβουλο θα ελέγξουν αν η χώρα εφαρμόζει, στην πράξη, τους νόμους κατά του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν «κενά», η Κύπρος θα κληθεί να λάβει άμεσα μέτρα.

Η δημοσιογράφος του Euronews, Ίζαμπελ Μάρκες Ντα Σίλβα, μίλησε με το Ντάνιελ Γκρος, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, στις Βρυξέλλες.
 
Ακολουθεί η συνέντευξη.
Euronews:
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στη συμφωνία για την Κύπρο παρά το πρωτοφανές γεγονός ότι μία από τις τράπεζες του νησιού πρόκειται να κλείσει. Ποιο είναι το μάθημα αυτής της συμφωνίας;

Ντάνιελ Γκρος:
Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι εάν μία τράπεζα είναι πρόβλημα, πρέπει να είναι πρόβλημα για τους πιστωτές της και όχι τόσο για την κυβέρνηση. Αυτή η αρχή οικοδομήθηκε τώρα, και νομίζω ότι οι αγορές το εξέλαβαν πολύ θετικά.

Euronews:
Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν θα μπορούσε να αποφύγει μεγάλες απώλειες για τους μεγάλους επενδυτές όπως είναι οι Ρώσοι. Αλλά ξέρουμε ότι και άλλες μικρές χώρες που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Το Λουξεμβούργο ίσως ή η Σλοβενία. Ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι ακόμη υπαρκτός;

Ντάνιελ Γκρος:
Όχι ο κίνδυνος της μετάδοσης πρέπει να είναι περιορισμένος. Η περίπτωση της Κύπρου ήταν πραγματικά μοναδική από πολλές πλευρές. Το Λουξεμβούργο έχει επίσης μεγάλες τράπεζες αλλά με μία βασική διαφορά. Οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο ανήκουν σε άλλες τράπεζες εντός Ευρωζώνης. Οπότε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου δε θα είναι ποτέ υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί ποτέ στο Λουξεμβούργο. Οπότε οι καταθέτες στις μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία δεν θα πρέπει να φοβούνται τίποτα και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει καμία αξιοσημείωτη μετάδοση.

Euronews:
Σε κάθε περίπτωση εάν είναι καλή λύση για την ευρωζώνη, σίγουρα είναι πιο σκληρή για την οικονομία και το λαό της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, όλα τα μέρη της τρόικα είπαν ότι αναμένεται ανεργία, ύφεση και λιτότητα. Οπότε αποκαλύπτεται και πάλι το γερμανικό μοντέλο;

Ντάνιελ Γκρος:
Αυτή ήταν η λιγότερο κακή λύση που ο λαός της Κύπρου θα μπορούσε να περιμένει γιατί με τις απώλειες που προκύπτουν τώρα από τους πιστωτές των τραπεζών σημαίνει ότι οι Κύπριοι πολίτες δε θα χρειάζεται να πληρώσουν φόρους προκειμένου να αποκαταστήσουν αυτές τις απώλειες. Ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί, θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, αυτό το ξέραμε. Αλλά αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου καταστράφηκε και η Κύπρος θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα μέχρι να επανακάμψει.

Euronews:
Βλέπουμε θυμωμένους ανθρώπους στους δρόμους και είδαμε ότι ο αντιγερμανικός λόγος βρίσκεται και πάλι σε έξαρση.

Ντάνιελ Γκρος:
Νομίζω ότι μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό έχει η κυβέρνηση της Κύπρου που φωτογράφισε τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα ως τους κακούς που ήθελαν να επιβάλλουν τι ζημιές στους πολίτες της Κύπρου ενώ στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο.

Euronews:
Οπότε εννοείτε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει γίνει από το πρώτο eurogroup χωρίς όλο το δράμα και τις δυσκολίες που επακολούθησαν;

Ντάνιελ Γκρος:
Ήταν απαραίτητο να δοθεί όλο αυτό το θέατρο ώστε η Κύπρος μπόρεσε να δείξει ότι “ναι, μπορούμε να πούμε όχι”! Και πράγματι το Κυπριακό Κοινοβούλιο έδειξε ότι μπορούσε να πει όχι. Είπε λοιπόν όχι και μετά σκέφτηκε “χμ εάν το κάνουμε τότε το κόστος για την οικονομία μας θα είναι εξαιρετικά υψηλό “. Οπότε τελικά κατέληξαν σε μία συμφωνία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Euronews:
Οπότε νομίζετε ότι αυτή η σημασία αυτής της συμφωνίας έχει να κάνει με το μέλλον της τραπεζικής ένωσης και τον τρόπο που οι φορολογούμενοι θα δουν πώς θα διασώζονται οι τράπεζες στο μέλλον;

Ντάνιελ Γκρος:
Στο μέλλον, η ΕΚΤ θα έχει την ευθύνη της εποπτείας. Θα γνωρίζει λεπτομερώς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Θα είναι είναι εφικτό για την τρόικα και τους λοιπούς να λένε “κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να προχωρήσουμε το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης γιατί οι κίνδυνοι για εμάς, ως Γερμανούς φορολογούμενους είναι περιορισμένοι”.