Αλ. Τσίπρας: Θα εφαρμόσουμε απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα

Ένα φορολογικό σύστημα με επίκεντρο την ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το απόγευμα της Δευτέρας στο ΕΒΕΑ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα , μαζί με τον υπεύθυνο του τομέα Οικονομικής Πολιτικής Γιάννη Μηλιό, τον Γιάννη Δραγασάκη και τους συντονιστές του τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Άγγελο Κούρο.

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για α) δημιουργία Περιουσιολογίου, β) οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος και γ) επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η σταθερή και διαχρονική μεροληψία της φορολογικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ισχυρών, αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της σημερινής κρίσης».

«Στον πυρήνα της αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «βρίσκεται ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, πιο αποτελεσματικό και προπαντός πιο δίκαιο». Όπως επεσήμανε, μια εναλλακτική φορολογική πολιτική, πρέπει να εστιάζει στην αύξηση των εσόδων, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ώστε να χρηματοδοτηθεί η έξοδος από την κρίση προς όφελος των πολλών.

Περιουσιολόγιο


Σε ό,τι αφορά το περιουσιολόγιο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σε αυτό θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Όπως τόνισε, «αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου βασικού φόρου, επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας».

Κατά τον κ. Τσίπρα, το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει την «αφετηρία για ένα ριζικά νέο φορολογικό σύστημα, καθολικό, δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό», ενώ «η απουσία περιουσιολογίου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο σήμερα κυνηγάμε -ή παριστάνουμε ότι κυνηγάμε- τις ατελείωτες λίστες με τους φοροφυγάδες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού κατεστημένου».
Προσέθεσε δε ότι η κατάργηση των χαρατσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φορολογικό σύστημα

Αναφορικά με την διαδικασία της οργάνωσης ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ουσιαστική επαναθεμελίωση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογία και έκανε λόγο για:

- Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις).
- Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
- Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. (Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης).
- Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
- Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί

Στο πεδίο της αποκατάστασης των μηχανισμών ελέγχου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καταρρέουν και συμπλήρωσε πως απαιτείται μία μεγάλη μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων.

Τόνισε ότι τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι υπάλληλοι των φορολογικών υπηρεσιών ασχολούνται κυρίως με τον έλεγχο και όχι με γραφειοκρατικές εργασίες και συμπλήρωσε πως ένα νέο σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε ένα καθολικό ηλεκτρονικό έλεγχο που εξάγει, με βάση καθορισμένα κριτήρια, ένα δείγμα περιπτώσεων ύποπτο για φοροδιαφυγή.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «συγχρόνως απαιτείται η ενίσχυση όλων των ενδιάμεσων διαδικασιών διαιτησίας και διακανονισμών, με σαφείς διαδικασίες τιμωρίας των παραβάσεων (πρόστιμα, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές), ώστε να αποφεύγονται οι προσφυγές στα δικαστήρια».

Τέλος, ο κ Τσίπρας υποστήριξε ότι μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.ά.
- Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Ημερίδα τουΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό »»
- Εισήγηση του Γιάννη Μηλιού »»
- Εισήγηση του Γιάννη Δραγασάκη »»