Τέλος εποχής σηματοδοτεί η Κύπρος

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και το θρίλερ για τη διάσωση της οικονομίας της είναι και σήμερα στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου.

Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν τα πάντα προκειμένου να καταστρέψουν τον χρηματοοικονομικό τους χώρο, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και διευκρινίζει: Υπό την έννοια αυτή είναι αδιάφορο τι θα αποφασίσουν. Κάθε καταθέτης που δεν τα έχει εντελώς χαμένα θα το βάλει στα πόδια και οι οποιοιδήποτε περιορισμοί μετακίνησης κεφαλαίων θα τον εμποδίσουν μόνο βραχυπρόθεσμα. Το γεγονός ότι οι Κύπριοι συνειδητοποιούν τώρα τι έκαναν αποδεικνύεται εκ του γεγονότος ότι στην αρχή δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ξένους μεγαλοκαταθέτες. Τώρα το ζητούμενο είναι απλά να εισπράξουν, τονίζει η εφημερίδα.

Η Ευρώπη θα πρέπει να διδαχθεί

H βρετανική εφημερίδα Sunday Times επιρρίπτει στην ευρωζώνη κακή διαχείριση της κυπριακής κρίσης και αναφέρει: «Κάποιοι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο, που προσελκύει ρωσικό χρήμα σε ένα τραπεζικό σύστημα ισλανδικών διαστάσεων. Αυτός είναι ο λόγος που η Άγκελα Μέρκελ και η ΕΚΤ διαπραγματεύονται σκληρότερα με την Λευκωσία από ότι με άλλες προβληματικές χώρες. Θα πρέπει όμως να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και η Ευρώπη να αντλήσει διδάγματα από αυτή τη θλιβερή ιστορία. Εάν είναι τόσο προβληματική η διάσωση μιας τόσο μικρής οικονομίας, πώς για όνομα του Θεού θα καταφέρει η Ευρώπη να διασώσει την Ιταλία, διερωτάται η βρετανική εφημερίδα.

Πλανάται ένας κακός οιωνός

H Eλβετική Neue Zürcher Zeitung εκφράζει την δυσφορία της για την στάση που τήρησε μέχρι τώρα ο πολιτικός κόσμος έναντι της Κύπρου και παρατηρεί: «Με την υπόθεση της Κύπρου αρχίζει μια νέα εποχή. Η επαπειλούμενη λεηλασία των τραπεζικών λογαριασμών από το κυπριακό κράτος αποδεικνύει ότι για την υπέρβαση της «ευρωκρίσης» οι πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο… Οι Ελβετοί θα πρέπει να διερωτηθούν γιατί οι ηθικολόγοι Γερμανοί ουρλιάζουν για μερικούς φοροφυγάδες στην Ελβετία, αλλά δεν είδαν τις δεκάδες των ρωσικών δισεκατομμυρίων… Μια εποχή φτάνει στο τέλος της. Στο μέλλον θα είναι όλα πιθανά. Ο πολιτικός κόσμος θα επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, ακόμη και να βρίσκεται υπεράνω του δικαίου. Οι Κύπριοι αντιστάθηκαν αρχικά στην απαλλοτρίωση των καταθέσεων, αλλά ο κακός οιωνός πλανάται στο χώρο.