Η πραγματική οικονομία και τράπεζες στη σύσκεψη Σαμαρά-Στουρνάρα

Ολοκληρώθηκε και η νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Γ. Στουρνάρας βγαίνοντας δήλωσε ότι ουσιαστικά τελείωσε η σύσκεψη που ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την ετοιμότητα της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης της τρόικας απάντησε πως όλα προχωρούν κανονικά.

Σύσκεψη είχαν το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου. Μετά την αποχωρηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος παρέμεινε υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Προβόπουλος δεν έκανε καμία δήλωση μετά τη συνάντηση ενώ ο κ. Στουρνάρας είπε: «Συνεχίσαμε τη συνεργασία που είχαμε, θα έχουμε και το απόγευμα». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μαύρη τρύπα στα έσοδα ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα». Σε ερώτηση αν θα μειωθεί το χαράτσι απάντησε:«Το συζητάμε», ενώ κληθείς να απαντήσει αν θα δωθεί παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Οχι δεν νομίζω».

Ηταν η δεύτερη σύσκεψη μετά τη χθεσινή του κ. Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και την προετοιμασία για τον νέο γύρο συζητήσεων με την τρόικα, η οποία επανέρχεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση στον βαθμό που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η μαραθώνια σύσκεψη της Πέμπτης Μαραθώνια σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε από τις 18.40 μέχρι τις 23.20 το βράδυ της Πέμπτης, με αντικείμενο την προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η σύσκεψη υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρα συνεκλήθη εκτάκτως στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή του ιδίου, του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κ. Βρούτσης αποχώρησε στις 20.30.

«Πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου, όλα θα τα πετύχουμε» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας λίγο μετά τις 11.00 μετά τη σύσκεψη, αναφερόμενος στο επερχόμενο Eurogroup της 12ης Απριλίου όπου θα κριθούν πολλά για την έγκριση των δόσεων προς την Ελλάδα.

«Είχαμε συνεργασία για τρία θέματα. Εκτέλεση προϋπολογισμού, ληξιπρόθεσμα δημοσίου (με νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία) και η προετοιμασία ενόψει της έλευσης της τρόικας» σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις στην Κύπρο πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Μιλώντας για τις κυπριακές τράπεζες ο ίδιος παράγοντας είπε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία για τις τράπεζες στην Κύπρο, όλα πήγαν καλά»

Πέρα από τις γνωστές εκκρεμότητες, όπως ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας-εφεδρείας-απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα γίνεται ανάλυση της έκτασης των συνεπειών για την ελληνική οικονομία από την κρίση στην Κύπρο.

Μαύρη τρύπα


Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις και προβολές τοποθετούν την «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, γεγονός που διατηρεί πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από την τρόικα.

Η τριμερής αναμένεται στην Αθήνα στις 4 Απριλίου. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Απριλίου, αναμένονται συσκέψεις του κ. Στουρνάρα με εκπροσώπους των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψη της τριμερούς θα κρίνει κατά πόσον θα εκταμιευθούν οι δύο δόσεις δανείου που εκκρεμούν, ύψους 2,8 δισ ευρώ (για το Μάρτιο) και 6 δισ. ευρώ συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία και αμέσως μετά σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Εκκρεμότητες

Ο δρόμος για την εξασφάλιση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν (η δόση έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012) περνάει από τις παρακάτω ενέργειες:

Απολύσεις. Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα η τριμερής αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

Χαράτσι. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων. Το πιθανότερο είναι ότι το λεγόμενο χαράτσι των ακινήτων θα εισπραχθεί και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, μειωμένο ωστόσο σε ποσοστό ως 20%.

Διεκδικήσεις
Παράλληλα αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει βασικές διεκδικήσεις που θα επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

Ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση ζητεί, πρώτον, την άμεση ανακοίνωση του νέου προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία ώστε να ενισχυθούν του ελλειμματικά έσοδα και στα δύο αυτά μέτωπα. Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκεται εξάλλου και το θέμα των δόσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Μειώσεις φόρων. Το οικονομικό επιτελείο θα επαναφέρει, τέλος, στο τραπέζι το αίτημα για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ενώ θα αναζητήσει φόρμουλα για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης