Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο

Η διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των απλών ανθρώπων, τόνισαν με ανακοίνωσή τους σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.
Με την Κύπρο να ψηφίζει τα νομοσχέδια του νέου πακέτου διάσωσης οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων επέκριναν δριμύτατα την αρχική πρόταση της ομάδας ευρώ με τον πρόεδρο Σουλτς να δηλώνει ότι προτεραιότητα του ΕΚ είναι να είναι σίγουροι οι καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι εξασφαλισμένα».

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών συμφώνησαν, σε συνεδρίαση Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ, ότι οι εγγυήσεις κάτω των 100.000 ευρώ πρέπει να εξαιρεθούν κάθε παρακράτησης.

Μεταφέροντας δήλωση των ομάδων, ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «πρέπει να βρεθεί πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό». «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, όχι εξωτερική λύση, οι δε καταθέσεις των απλών ανθρώπων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των τραπεζών».

Στη δήλωσή τους οι επικεφαλής των ομάδων επέκριναν επίσης την «έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης» της αρχικής πρότασης των υπουργών της ευρωζώνης, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «η πρόταση πάρθηκε κεκλεισμένων των θυρών, μέσα στη νύχτα χωρίς την αναγκαία περίσκεψη για τις συνέπειες που θα είχε στον απλό πολίτη».

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα με το νέο πρόεδρο της ομάδας ευρώ και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, στην πρώτη του επίσκεψη στην επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ.
Στη συζήτηση οι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα το σχέδιο επιβολής φόρου στις μικρότερες καταθέσεις και γενικότερα το χειρισμό της υπόθεσης από την ομάδα ευρώ.

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε «θέλω να είμαι σαφής ότι άποψη της ομάδας ευρώ ήταν και παραμένει ότι οι μικροί καταθέτες πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους μεγάλους». Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπερασπισθούμε την ακεραιότητα της ζώνης ευρώ και να δούμε αν αντιμετωπίζουμε συστημική απειλή και αν πρέπει να κάνουμε κάτι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και να δηλώσουμε ακριβώς τι πρόκειται να κάνουμε».