Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός. Ηταν 58 ετών και έπασχε από καρκίνο. Νωρίτερα, σύμφωνα με το tovima.gr, ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά τις πιο δύσκολες ώρες του μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα.

Ο Τσάβες είχε υποβληθεί σε τέσσερις εγχειρήσεις στην Κούβα. Η τελευταία ήταν στις 11 Δεκεμβρίου και από τότε δεν είχε εμφανιστεί δημόσια. Εξαιτίας της ασθένειάς του είχε αναβληθεί και η τελετή της ορκωμοσίας του ως προέδρου της Βενεζουέλας.

«Είναι μια στιγμή μεγάλου πόνου» είπε ο Μαντούρο που περιστοιχιζόταν από υπουργούς της κυβέρνησης με φωνή που έτρεμε.

Ο Τσάβες είχε επανεκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα τον Οκτώβριο και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που τον λάτρευαν για τη χαρισματική προσωπικότητά του, την αντιαμερικανική ρητορική του και την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που συνέβαλε στο να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών του.
Η σορός του Τσάβες θα εκτεθεί
σε λαϊκό προσκύνημα
Ο θάνατος του Τσάβες θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέες εκλογές στις οποίες θα κριθεί αν η «μπολβαριανή επανάσταση» την οποία επικαλείτο μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς αυτόν.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών, για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα.

Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες », είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ντίλμα Ρούσεφ: Ανεπανόρθωτη η απώλεια του Τσάβες 

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ (φώτο), αποκάλεσε μεγάλη και ανεπανόρθωτη, την απώλεια του Ούγκο Τσάβες, μιλώντας λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας.

Η επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας μίλησε για την "ανεπανόρθωτη απώλεια ενός μεγάλου της Νότιας Αμερικής", ενός "φίλου της Βραζιλίας". «Δεν συμφωνούσαμε πάντα με τον πρόεδρο Τσάβες, αλλά ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. Ήταν ένας φίλος της Βραζιλίας και του βραζιλιάνικου λαού», δήλωσε ο Ρούσεφ κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης.
 
«Μεγάλο ηγέτη» και «σπουδαίο επαναστάτη» χαρακτηρίζει τον Ούγκο Τσάβες ο Αλ. Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο Τσάβες ήταν ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων και ότι «έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας».

Ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει το λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι, σε καιρούς δύσκολους, έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας.

 «Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του. Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.