Η Γαλλία κλονίζεται, κινδυνεύει η Ευρωζώνη;

Στασιμότητα, ανεργία ρεκόρ, ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος: τα τελευταία στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι άκρως ανησυχητικά, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για το ίδιο το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

Η γαλλική Στατιστική Αρχή (INSEE), δημοσίευσε την Πέμπτη, τις προβλέψεις της, για το 2013: ανάπτυξη κοντά στο μηδέν (0% το πρώτο τρίμηνο και 0,1% το δεύτερο) και η υψηλότερη ανεργία 10,8%, τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με το euronews.

«Ύφεση είναι το πιθανότερο σενάριο για τη γαλλική οικονομία» εξηγεί ο Τόμπιας Μπλάτνερ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, «η κατάρρευση των δεικτών PMI στον τομέα των υπηρεσιών καταδεικνύει την πολύ αδύναμη εσωτερική ζήτηση. Παλαιότερα, αυτή ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της γαλλικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.»

Πράγματι, σύμφωνα με το Δείκτη Υπευθύνων Παραγωγής PMI, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η Γαλλία γνωρίζει «τη μεγαλύτερη επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από το Μάρτιο του 2009», και η κατάσταση χειροτερεύει μήνα με το μήνα.

Μόνη ελπίδα ανάκαμψης οι εξαγωγές, που, όμως προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμούς κάτω από 1%, το επόμενο τρίμηνο.