«Ρηματική διακοίνωση» και από την Τουρκία

Τη δική της πάγια εκδοχή για το καθεστώς στο Αιγαίο και την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου επαναλαμβάνει η Τουρκία, με «ρηματική διακοίνωση» που κατέθεσε χτες στον ΟΗΕ, σε απάντηση εκείνης που είχε καταθέσει η Ελλάδα στις 20 Φλεβάρη, με αφορμή τις εξαγγελίες της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία επαναλαμβάνει τις απόψεις της και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά στο παράνομο των αποφάσεων για έρευνες στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. «Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο κατά τ' άλλα αναλώνεται σε κορόνες ότι «θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική ενέργεια, λίγες μόλις μέρες μετά τις τυμπανοκρουσίες για τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί για τις πηγές Ενέργειας οξύνονται σε διμερές επίπεδο, ακολουθώντας τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή