Η Μόσχα «σανίδα σωτηρίας» της Λευκωσίας

Στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομιών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ προσβλέπει η Λευκωσία. Αναμένεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης θα φθάσουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πριν τη συνάντησή του το μεσημέρι με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. Επίσης, μεσολάβηση προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ζήτησε, σύμφωνα με το kerdos.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν αποκλείεται μέσα στην βδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο πρόεδρος Αναστασιάδης για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα η Κομισιόν με επικεφαλής τον προεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δις ευρώ , που έλαβε ήδη από τη Μόσχα, ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

Πάντως θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ.
ευρώ. Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις. Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, όπως μετέδωσε από χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ για αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ. Σημερινές πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι πρόταση για κρατικοποίηση των ταμείων προνοίας στον ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι έκδοσης ομολόγων συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο συζητά σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από Ρώσους πελάτες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν προχθές στον πρόεδρο εναλλακτική λύση που περιορίζει σημαντικά το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων κοντά στο 3%.

Οι σημερινές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους γράφουν: 
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: « Ρωσική ρουλέτα με τις Βρυξέλλες. Πειστική αντιπρόταση από τη Λευκωσία περιμένουν στην Ευρώπη».

«ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: « Φως στο τούνελ το φλέρτ με τη Ρωσία. Η ολομέλεια της Βουλής "κούρεψε" το νομοσχέδιο για το κούρεμα».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: « Δύο σενάρια διάσωσης. Επιστράτευσης αποθεματικών ταμείων ή ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: « "ΟΧΙ" αξιοπρέπειας».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ρωσική ρουλέτα. Ιστορική απόφαση της βουλής. Απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων».