Δ. Αβραμόπουλος: "Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα"

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την τελική διευθέτηση του ζητήματος και υπογράμμισε ότι “θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως χρόνου και προσπάθειας.”

Αναφερόμενος στη Γερμανία είπε πως το θέμα των αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζει τη ναζιστική Γερμανία με τη σύγχρονη Δημοκρατική Γερμανία.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει ενιαία στάση από την αντιπολίτευση και συνεννόηση με όλους.

Εντονα επικριτική προς την κυβέρνηση ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση για το θέμα, κατηγορώντας τον ότι έσπευσε μόλις έγινε πρωθυπουργός να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens», ενώ δεν τόλμησε να θέσει ποτέ στην γερμανίδα καγκελάριο το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, χωρίς την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής την οποία χαρακτήρισε “φιλοναζιστικό κόμμα” και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

“Ανιστόρητο και πολιτικά εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει διεκδικήσει έως σήμερα τις αποζημιώσεις”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και συμφώνησε στο να ενημερωθούν οι αρχηγοί και να συσταθεί η διακομματική επιτροπή χωρίς την Χρυσή Αυγή.