Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι ζητεί από την ΕΚΤ περισσότερα μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε σήμερα την ΕΚΤ να λάβει μέτρα, περιλαμβανομένης και της αλλαγής των κανονισμών της για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να αναπτερωθεί η χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.

Η Ισπανία προσπαθεί να πιέσει την ΕΚΤ ώστε να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα κόστη χρηματοδότησης που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης συγκριτικά με τις αντίστοιχες στη Γερμανία.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίδος, μιλώντας σήμερα από τη Λόχα της Γρανάδας, όπου συμμετείχε με τον Γερμανό ομόλογό του σε ημερίδα του Ιδρύματος Αντενάουερ, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα δράσουν από κοινού και με δική τους πρωτοβουλία υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας ένα αμοιβαίο πρόγραμμα για την αναθέρμανση των επενδύσεων στις ισπανικές εταιρείες, χωρίς όμως να ανακοινώσουν λεπτομέρειες.

Ο Ραχόι δήλωσε πως το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων που δρομολόγησε πέρυσι η ΕΚΤ έχει βοηθήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να επανακάμψουν στις αγορές, «αλλά πολλά απομένουν να γίνουν ακόμη» και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντική "η αλλαγή των κανονισμών για την παροχή εγγυήσεων είτε με την προώθηση άλλων ειδών αρωγής ή μέσω τραπεζικών διακανονισμών, όπως έχει γίνει και σε ορισμένες χώρες δια των κεντρικών τους τραπεζών" και βάσει αυτών θα μπορούμε να κινηθούμε προς τα μπρος» δήλωσε ο Ραχόι.