Κύπρος: Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση στη Βουλή σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα

Υπέρ της συζήτησης του μνημονίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται ο ΔΗΣΥ, δήλωσε ο εκ των Αντιπροέδρων του κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου, λέγοντας πως θεωρεί το θέμα υψίστης σημασίας που επηρεάζει τα νοικοκυριά και το μέλλον του τόπου.

«Είναι η ώρα που όλοι με υπευθυνότητα, αντικειμενικότητα και σοβαρότητα οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία εισήλθε η χώρα μας και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τα χειρότερα, λαμβάνοντας αποφάσεις μακράν από αδιέξοδους λαϊκισμούς και κενολογίες», είπε. Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση για τη σωτηρία του τόπου μας και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, σημείωσε.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για το πολιτικό αίτημα του ΑΚΕΛ για συζήτηση και λήψη απόφασης έναντι του μνημονίου από πλευράς της Βουλής, του κατεξοχήν οργάνου έκφρασης της λαϊκής βούλησης, όπως είπε. Θα ήταν παραλογισμός ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, πρόσθεσε, να συζητηθεί στα κοινοβούλια άλλων χωρών της ΕΕ και να μην συζητηθεί στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Μετά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θεωρούμε ότι το κορυφαίο αυτό ζήτημα θα συζητηθεί ενώπιον της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση, σημείωσε. Ερωτηθείς εάν τεθεί θέμα τροποποιήσεων, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο υπάρχει ευχέρεια τροποποιήσεων και προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες «ούτως ή άλλως», καθώς το μνημόνιο θα περάσει ως έχει από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Το ΑΚΕΛ, είπε, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του να εξευρεθούν τρόποι απαλλαγής από το μνημονιακό ζυγό και ο μνημονιακός μονόδρομος δεν δίδει διεξόδους και προοπτική για την κυπριακή οικονομία. Εδώ που μας οδήγησαν με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, συνέχισε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, όλες οι λύσεις μπροστά μας είναι επώδυνες. Το ερώτημα που τίθεται, είπε, είναι κατά πόσο θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα δίδουν προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και η δυνατότητα η Κύπρος να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σειρά άλλων πολιτικών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το Κυπριακό και τη διασφάλιση του ελέγχου του φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σχετικά επιφυλάχθηκε να δει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι αυτή μιλά για τη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο. Πολιτικά ορθό, πρόσθεσε, είναι αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο, όπως είπε, να συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν επί του μνημονίου.

Δεν μπορεί, συνέχισε, «να αφήνεται στο ασαφές, τέτοιες σημαντικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλαμβάνονται από την κυβέρνηση, χωρίς η Βουλή να τοποθετείται και να διαμορφώνει άποψη σε σχέση με αυτά τα σημαντικά ζητήματα». Ενόψει των πιεστικών αναγκών που έχει αυτή τη στιγμή το κράτος θα πρέπει όλες οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας τα τεθούν ενώπιον του Κοινοβουλίου, σημείωσε, λέγοντας πως αν έχουμε εναλλακτικές επιλογές για τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τις παρουσιάσουν, ώστε να τοποθετηθούν. Αν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, πρόσθεσε, δυστυχώς θα πρέπει να επιλέξουμε την οδό να ζητήσουμε τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Ερωτηθείς για το μνημόνιο και την επιστολή Γενικού Εισαγγελέα προς τη Βουλή, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το μνημόνιο μαζί με τη δανειακή σύμβαση, θα είναι ένα πακέτο και θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή. Ακόμη, πρόσθεσε, δεν έχει κατατεθεί και είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ για την τοποθέτησή της.