Κριστίν Λαγκάρντ: Στόχος η ανάπτυξη και η απασχόληση

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον βελτιώνεται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας από την Ουάσινγκτον την εαρινή συνόδο του ΔΝΤ, κρούωντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και τις χώρες που ακολουθούν χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Ο κόσμος της οικονομίας δεν μοιάζει πλέον τόσο επικίνδυνος. Την ίδια στιγμή, η βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες, στις αγορές, δεν μεταφράζεται ξεκάθαρα σε ανάπτυξη και δουλειές».

Η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη. Για τους αναλυτές πάντως βασικό πρόβλημα παραμένει η εμμονή στη λιτότητα.

«Τα μέτρα λιτότητας παράγουν συνήθως αυτά τα αποτελέσματα, δηλαδή δεν φέρνουν ανάπτυξη. Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη του ΔΝΤ. Το Ταμείο ξέρει μόνο να επιβάλλει λιτότητα σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Η ΕΚΤ μπορεί να χαμηλώσει λίγο το ποσοστό του επιτοκίου αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των κυβερνήσεων και του ΔΝΤ. Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει γιατί απλά δεν λειτουργεί».

Στη σύνοδο της ομάδας των G20 που ξεκίνησε σήμερα στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς την Γερμανία, που παραμένει αμετακίνητη στη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και για ανανέωση της δέσμευσης για μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα σε όλες τις χώρες, κάτω από το 90% του ΑΕΠ.