Πορτογαλία: Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση - δικαιοσύνη για το Μνημόνιο | Παρέμβαση ΗΠΑ για «χαλάρωση λιτότητας»

Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πέταξε, ουσιαστικά, στον κάλαθο των αχρήστων το τελευταίο πακέτο μέτρων, απορρίπτοντας τέσσερα από τα επτά: τις περικοπές στα επιδόματα αδείας δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, και στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Δημοσιοποιήθηκε μία εβδομάδα πριν ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για μείωση του χρέους μας και βελτίωση των όρων του προγράμματος.» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπυργός, Πέντρο Κοέλιο.
Το 2013, η Πορτογαλία αναμένει ύφεση 2,3%, ο στόχος για το έλλειμμα είναι στο 5,5% και το χρέος αναμένεται να φτάσει το 124%.

Η Πορτογαλία ζητάει, μαζί με την Ιρλανδία, παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικα: αίτημα που, τώρα, μπαίνει στον «πάγο».

Για να καλύψει τα 1,3 δις ευρώ από τα μέτρα που ανατράπηκαν, ο Κοέλιο ανακοίνωσε ότι θα βάλει «μαχαίρι» σε υγεία και εκπαίδευση, αφού αποκλείει νέα αύξηση των φόρων.
Η Πορτογαλία έχει λάβει πακέτο στήριξης €78 δισεκατομμυρίων και μέχρι τώρα έχει λάβει μέτρα συνολικού ύψους €13 δισεκατομμυρίων.
 
Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη «χαλάρωση λιτότητας»

Με το ζητούμενο της ανάπτυξης στην κορυφή της ατζέντας του ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιού (φώτο).

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ευρώπη και στο πρόγραμμά του έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και οικονομική ελίτ Βρυξελλών- Βερολίνου και Παρισιού. Στόχος του να επαναλάβει το αίτημα Ομπάμα για χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προκειμένου να ενισχυθούν ανάπτυξη και κατανάλωση, ώστε να ωφεληθούν και τα αμερικανικά προϊόντα.