Μαρία Φέκτερ: «Είμαι διώκτρια των φοροφυγάδων αλλά και προστάτιδα των έντιμων αποταμιευτών».

«Είμαι διώκτρια των φοροφυγάδων αλλά και προστάτιδα των έντιμων αποταμιευτών», σημείωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει την πίεση προς τις Βρυξέλλες για μεγαλύτερη συνεργασία στην τραπεζική διαφάνεια.
 
Την πρόθεσή της να παλέψει «σαν λιοντάρι» προκειμένου να προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας, διεμήνυσε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών της κεντροευρωπαϊκής χώρας, Μαρία Φέκτερ, σύμφωνα με το skai.gr, καθώς οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς τη Βιέννη και το Λουξεμβούργο, στον απόηχο της κυπριακής κρίσης.

«Είμαι διώκτρια των φοροφυγάδων αλλά και προστάτιδα των έντιμων αποταμιευτών. Είναι αδικαιολόγητο να ανοίξουμε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Για αυτό το λόγο, πολεμώ σαν λιοντάρι για το τραπεζικό απόρρητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Oesterreich».

«Ως υπουργός, δεν θα εγκρίνω οιαδήποτε ατζέντα που θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό απόρρητο», συμπλήρωσε η κ. Φέκτερ, υπογραμμίζοντας πως θα ασκήσει βέτο κατά οποιασδήποτε κίνησης που μπορεί να ανατρέψει αυτό το καθεστώς.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι τα μοναδικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τα τραπεζικά δεδομένα καταθετών με εταίρους τους στην Ε.Ε.

Παρά ταύτα, μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, σημείωσε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό του απορρήτου που διέπει τον τραπεζικό κλάδο. Τα σχόλια Φρίνταν χαιρετίστηκαν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η στάση της Βιέννης έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την εκπρόσωπο του αρμόδιου επιτρόπου για ζητήματα φορολόγησης, Αλγκίρντας Σεμέτα, να υπογραμμίζει ότι «είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters και ο ίδιος ο επίτροπος Σεμέτα. «Τα φώτα είναι πλέον [στραμμένα] στην Αυστρία. Εάν συνεχίσει να αντιστέκεται στην αναπόφευκτη πρόοδο προς μεγαλύτερη διαφάνεια, θα βρεθεί σε μία απομονωμένη και μη βιώσιμη θέση.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την φοροδιαφυγή δίχως ισχυρότερα, ταχύτερα, και βαθύτερα μέτρα για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», συμπλήρωσε ο κ. Σεμέτα.