Πρωταθλήτρια της υπεράκτιας οικονομίας η Deutsche Bank! - Έρευνα μαμούθ φορολογικών "παραδείσων"

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία: ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία για τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρίες γραμματοκιβώτια», οφσόρ λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων και ολιγάρχες.
 
Οι λίστες περιλαμβάνουν και ονόματα εκατοντάδων Γερμανών πολιτών, ωστόσο το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται καταρχήν στο ρόλο της Deutsche Bank (DB). Γιατί όπως αποκαλύπτουν η Süddeutsche Zeitung (SZ) και το NDR που συμμετείχαν στην έρευνα-μαμούθ από γερμανικής πλευράς, η γερμανική τράπεζα φαίνεται πως είναι υπερδραστήρια στον τομέα της υπεράκτιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις έρευνες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης μόνον μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη, η DB ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της περισσότερες από 300 εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, ως επί το πλείστον, στις Παρθένους Νήσους. Η τράπεζα δεν θέλησε να αποκαλύψει σε ποιους ανήκουν οι εταιρίες αυτές και ποια ακριβώς είναι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αναφέρει η SZ.

Αυστηρή κριτική στα επιχειρηματικά αυτά μοντέλα άσκησε ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα Γκέρχαρντ Σικ. Οι πιθανότητες να αξιοποιούνται τα κέντρα αυτά «για παράνομες δραστηριότητες», είναι «πολύ μεγάλες», είπε προς την SZ.

Εκπρόσωπος της τράπεζας πάντως απέρριψε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι η DB δεν προσφέρει συμβουλές για θέματα φορολογίας ή ίδρυσης εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους. «Η Ντόιτσε Μπανκ έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της τράπεζας για σκοπούς που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», όπως ανέφερε.