Public Issue: Μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας η Οικονομία και Ανεργία

«Ισόπαλες» έρχονται η οικονομία και η ανεργία, με 50%, στην πρώτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Απριλίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Ακολουθούν, ως σημαντικότερα προβλήματα, με ποσοστό 18%, η λειτουργία κυβέρνησης –πολιτικού - κομματικού συστήματος, τα εισοδήματα με 16% και υγεία – ασφάλιση - κοινωνικό κράτος με 14%. Στη χαμηλότερη θέση, με 1% είναι η ακρίβεια, το περιβάλλον και τα τοπικά προβλήματα.

Το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τον Απρίλιο είχε συμμετάσχει σε κάποια απεργία, κινητοποίηση ή πορεία, έναντι ποσοστού 21% τον Μάρτιο.

Όσον αφορά στο πως βλέπουν οι πολίτες τους πολιτικούς αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν πιάνει τη «βάση» του 50% στις θετικές γνώμες.

Αναλυτικότερα, στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 45% (41% στο Βαρόμετρο Μαρτίου) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει 43% (44% στο Βαρόμετρο Μαρτίου).

Στην πρόθεση ψήφου πρώτη έρχεται η ΝΔ με 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 27,5%. Τρίτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 11% και το ΠΑΣΟΚ είναι τέταρτο με 8%. ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ισοβαθμούν με 6,5% και το ΚΚΕ παίρνει 5,5%.

Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου η ΝΔ έχει αμετάβλητο ποσοστό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει 2%. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά αυξημένα κατά 0,5%, όσο και η ΔΗΜΑΡ. Οι ΑΝΕΛ πέφτουν 1,5%, ενώ η ΧΑ ανεβαίνει 1%. Το ΚΚΕ είναι αμετάβλητο.

Πιο δημοφιλής είναι ο Φώτης Κουβέλης με 43%, δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς με 39% και ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 36%, Πάνος Καμμένο και Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%.

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου. Τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με 8 μονάδες και ο Πάνος Καμμένος με 7. Ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε 4 μονάδες, ο Φώτης Κουβέλης και η Αλέκα Παπαρήγα 3, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος 2.

Αυξημένο κατά δύο μονάδες είναι το ποσοστό του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ανάμεσα στους κυρίους Σαμαρά και Τσίπρα, το 36% του Αλέξη Τσίπρα είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2012. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο ο κ. Τσίπρας είχε 44%, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό του. Στο Βαρόμετρο του Απριλίου ο κ. Σαμαράς έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο (38%). Το υψηλότερο ποσοστό το είχε τον περασμένο Ιανουάριο (45%).

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, οι ερωτηθέντες επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά με 41%. Ο κ. Τσίπρας παίρνει 26%. Πάντως ο... κανένας λαμβάνει 31%.

Για το 34% καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το 21% επιλέγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το 42% δεν επιλέγει καμία από τις δύο. Μάλιστα, το ποσοστό του «καμία από τις δύο» είναι το μόνο που εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο.

Χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι αισθάνεστε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση λαμβάνει ποσοστό 21% από 23% και η αντιπολίτευση 14% από 20%.

Παράλληλα, κανένα από τα κόμματα δεν συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε για τα πολιτικά κόμματα στη θετική γνώμη».

Συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 36 μονάδες στις θετικές γνώμες και 62 και 63 μονάδες στις αρνητικές αντίστοιχα.

Η ΝΔ λαμβάνει 33 μονάδες στις θετικές γνώμες έναντι 66 στις αρνητικές. Οι ΑΝΕΛ έχουν 28 μονάδες στις θετικές και 69 στις αρνητικές, το ΚΚΕ 23 στις θετικές και 75 στις αρνητικές και το ΠΑΣΟΚ 18 στις θετικές και 81.

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες λαμβάνει η Χρυσή Αυγή (83 μονάδες) και τις λιγότερες θετικές (15 μονάδες).

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η ΝΔ (7) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ (5), το ΠΑΣΟΚ (3), το ΚΚΕ (2). Το μόνο κόμμα που έχει αυξημένα ποσοστά είναι η Χρυσή Αυγή (+4).

Το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 30 μονάδες, που ισοβαθμεί με τον «κανένα». Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13 μονάδες, οι ΑΝΕΛ με 12 και η Χρυσή Αυγή με 11.

Το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο ήταν 36%.

Αναφορικά με την αναγκαιότητα των εκλογών, το 60% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές, αντίθετα με το 36% που εκτιμά ότι μάλλον χρειάζονται.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (81 και 80% αντίστοιχα) των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν χρειάζονται εκλογές, εν αντιθέσει με το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι χρειάζονται.

Πάντως σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (49%) θεωρούν ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αντίθετα με το 42% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, το ποσοστό που θεωρούσε ότι θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία ήταν 52%, ενώ εκλογές «έβλεπε» το 41%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου ΕΔΩ