Μια «γροθιά» η Ευρώπη της λιτότητας

Από τη Μαδρίτη μέχρι τη Σόφια, και από τη Λευκωσία μέχρι το Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ του στοιχειώδους δικαιώματος στην εργασία, επισημαίνει η διαδικτυακή πύλη της Deutsche Welle.

Στην Ισπανία, όπου η ανεργία ξεπέρασε το ιστορικό ποσοστό του 27%, τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες. Το ίδιο στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, το Βέλγιο, στην Αυστρία, την Ουγγαρία, Κροατία, ενώ μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα διεθνή πρακτορεία στον απεργιακό κλοιό στην Ελλάδα. Στη Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν απονέμει για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβ. ΄Ενωσης το μετάλλιο «Ήρωας της Εργασίας». Στην Κωνσταντινούπολη, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πλατεία Ταξίμ, ιστορική πλατεία των εργατικών διεκδικήσεων στη χώρα, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, επαρχία
Το Μνημόνιο, η Λιτότητα, η Ανεργία στο "στόχαστρο" των απεργών

Με γενική απεργία και συγκεντρώσεις στην αστικά κέντρα τίμησαν εργαζόμενοι και φορείς την εργατική Πρωτομαγιά. Στις 2.15 το μεσημέρι άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό στις στάσεις Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής που είχαν παραμείνει κλειστοί από τις εννέα το πρωΐ λόγω των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Στην Αθήνα
Η συγκέντρωση στην οποία κάλεσαν τους εργαζόμενους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς στη Βουλή.
Τα μέλη του ΠΑΜΕ έδωσαν ραντεβού στις 10.30 στο Σύνταγμα, παρουσία του νεοκλεγέντος γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κυρίας Αλέκας Παπαρήγα.
Ξεχωριστή συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν επίσης κόμματα και σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Παρών στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη δήλωσή του ανέφερε:
«Η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον. Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους».

Στην Θεσσαλονίκη
Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδη.

Στο Ηράκλειο
Με δυό ξεχωριστές συγκεντρώσεις η μια από το Εργατικό κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ γιορτάστηκε στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας .
Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Στην Πάτρα
Με δύο συγκεντρώσεις και δύο πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά. Η μία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη στην πλατεία Γεωργίου, από το ΠΑΜΕ.

Στην συγκέντρωση που έγινε έξω από το εργατικό κέντρο οι ομιλητές καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης, ζήτησαν μέτρα κατά της ανεργίας και αντιτάχθηκαν στις απολύσεις στο δημόσιο.
Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων».

Σε Μόναχο και Βερολίνο

Επεισόδια στο Βερολίνο
Στη Γερμανία, η πρωτομαγιά συνδέεται με κινητοποιήσεις σε δυο επίπεδα. Κατ΄αρχην οι επίσημες εκδηλώσεις της ημέρας γίνονται στο Μόναχο. Εκεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Σόμερ, ζήτησε μεταξύ άλλων, επίδειξη αλληλεγγύης στις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνια και τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική α λα Μέρκελ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά το συλλαλητήριο υπό το σύνθημα “Επαναστατική Πρωτομαγιά” στην πρωτεύουσα, το Βερολίνο, που ξεκινά το απόγευμα (7 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ, όπου αναμένονται επεισόδια. Στη διαδήλωση αυτή, που ας σημειωθεί είναι τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη σε όγκο από αυτή των συνδικάτων, συμμετέχουν συν τοις άλλοις άτομα και οργανώσεις του αυτόνομου χώρου, σήμερα και συνδικαλιστές που έχουν έρθει από την Ελλάδα.

Και νεοναζιστές στη Γερμανία

Γερμανοί Νεοναζί του NPD
Αρχική πρόθεση των διοργανωτών ήταν να περάσει η πορεία κατά μήκος των κτηρίων του εκδοτικού οίκου Σπρίγνκερ, που εκδίδει την εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild, και του υπουργείου Οικονομικών. Το αίτημα απορρίφθηκε από την αστυνομία, η οποία έχει θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα 7.000 άνδρες. Αβεβαιότητα, ως προς το κλίμα που θα διεξαχθούν, επικρατεί και για ορισμένες άλλες από τις συνολικά 20 διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή βρίσκεται η περιοχή του ανατολικού Βερολίνου Σενεβάιντε που θεωρείται άντρο της ακροδεξιάς. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί για να παρεμποδίσουν πορεία του ακροδεξιού κόμματος NPD. Ήδη πάνω από 2000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους βουλευτές, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, συνδικάτων και εκκλησιών, έχουν αποκλείσει διάφορα σημεία από τα οποία θα περάσει η πορεία των ακροδεξιών, που ως τώρα δεν ξεπερνούν τους 200.

Επεισόδια στην Κων/πολη

Στην πλατεία Ταξίμ στην Πόλη
Στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά λόγω των εργασιών ανακαίνισης στη διάσημη πλατεία Ταξίμ.

Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής ανέλαβαν δράση κάνοντας χρήση κανονιών νερού, δακρυγόνων αλλά και βίας για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χλμ. από την πλατεία Ταξίμ. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα.
Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και μέσα στα γραφεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΝΤΙΣΚ, αλλά και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου στο Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι.
Μεταξύ των τραυματιών που μετακομίστηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΤΙΣΚ Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία.
Με πληροφορίες από την Deutsche Welle και τον ελληνικό τύπο