Γερμανία-Τουρκία: Βάσεις για στρατηγικό διάλογο

Οι εξελίξεις στη Συρία και ο "στρατηγικός διάλογος" Βερολίνου και Άγκυρας είναι τα βασικά θέματα στην συνάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.

Μιλώντας με τούρκους δημοσιογράφους χθες το βράδυ στο Βερολίνο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Ρεϊχανλί πιθανώς να βρίσκονται δυνάμεις που να θέλουν να διαταράξουν την ειρήνη στην Τουρκία.“ Αλλά κανείς να μην προσπαθήσει να δοκιμάσει τη δύναμη μας”, είπε ο κ Νταβούτογλου, για να προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας θα πάρουν “όλα τα αναγκαία μέτρα”. Την επίθεση καταδίκασε και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

H Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο

Το θέμα αυτό είναι μέρος της ατζέντας συνομιλιών των δύο πολιτικών που διεξάγονται αυτή τη στιγμή και θα λήξουν σε μία ώρα περίπου με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο διάλογος αυτός θα θεσμοθετηθεί με τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας που θα ασχολούνται με θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ. Σε αυτή την σχέση αναφέρονται οι κκ. Βεστερβέλε και Νταβούτογλου σε κοινό άρθρο τους στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine. Οι δύο υπουργοί πιστοποιούν στην Τουρκία ότι έχει κάνει “μεγάλους προόδους” ότι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ενώ εκφράζουν την άποψη ότι η στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις “βλάπτει και την Τουρκία και την ΕΕ”.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει μέλος της ΕΕ η Άγκυρα

Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στην εφημερίδα Rheinische Post ο κ. Βεστερβέλε υποστηρίζει ότι αυτή η στασιμότητα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με το άνοιγμα καινούργιων κεφαλαίων. Ως τέτοια ο Γκίντο Βεστερβέλε αναφέρει την περιφερειακή πολιτική και την ανταγωνιστικότητα. Ο φιλελεύθερος πολιτικός δεν παραλείπει να πει ακόμη, “ότι κανείς σήμερα δεν γνωρίζει αν και πότε η Τουρκία θα είναι έτοιμη να γίνει μέλος, και αν η ΕΕ θα είναι σε θέση να τη δεχτεί.” Αποδέκτες αυτής της δήλωσης είναι μάλλον οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται την τουρκική ένταξη και να επιμένουν σε μια ειδική σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών. Τουναντίον, οι Φιλελεύθεροι (FDP), όπως άλλωστε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι (Grüne), είναι υπέρ της ένταξης.
Deutsche Welle - Παναγιώτης Κουπαράνης