Λισαβόνα: Παρέλυσε από απεργιακή κινητοποίηση

Το μετρό παραμένει κλειστό, καταστήματα κι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να γίνουν συγκεντρώσεις: η CGTP, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Πορτογαλίας, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη μια ημέρα διαμαρτυρίας εναντίον της λιτότητας που εφαρμόζεται κατ' απαίτηση των πιστωτών της χώρας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από τον Μάιο του 2011.

«Προβλέπουμε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έχουν δείξει την ετοιμότητά τους για ένα πιο γενικό αγώνα», είπε το πρωί ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP.

Η CGTP, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και το άλλο μεγάλο πορτογαλικό συνδικάτο, το UGT, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό κόμμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στον Ιούνιο.

Το μετρό στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας σταμάτησε να λειτουργεί από χθες βράδυ, γεγονός που προκάλεσε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λισαβόνα, καθώς πολλοί χρήστες του, μάλλον από συνήθεια, επέλεξαν να μετακινηθούν με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους. Απεργούσαν επίσης και άλλες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές του τομέα των μεταφορών, ενώ συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επρόκειτο να γίνουν σε χώρους εργασίας και σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.