Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια καταθέτει η κυβέρνηση - Ανοίγει νέο μέτωπο η ΝΔ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι συμβατό με το σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, αυτό δεν προϋποθέτει ότι έχει επέλθει απόλυτη συμφωνία, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι το έχουν ήδη στα χέρια τους, έχουν 2-3 διαφορές σε ότι αφορά το προσχέδιο.

«Γίνονται διαβουλεύσεις για να λυθούν αυτά τα ζητήματα ώστε να έρθει ένας νόμος που θα αντιμετωπίζει και τις πραγματικές ανάγκες και θα αντέξει στο χρόνο» ξεκαθάρισε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά το θέμα απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών: «Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα του μετανάστη. Είναι παραχώρηση της Πολιτείας. Πρόθεση του υπουργείου είναι να μπουν ουσιαστικά κριτήρια. Η γέννηση μόνο δεν αρκεί. Το αν οι γονείς μένουν εδώ, αφορά τους γονείς. Θα βάλουμε Παιδεία, ουσιαστικό κριτήριο είναι η μόρφωση του παιδιού ...Αλλάζουμε την φιλοσοφία. Δεν δίνουμε ιθαγένεια με την ελπίδα να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, αλλά την δίνουμε ως επιβράβευση της δικής του προσπάθειας».

Αφορμή ήταν σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη που τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για να χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια στους νόμιμους μετανάστες και να τακτοποιηθούν τα ζητήματα με τα παιδιά δεύτερης γενιάς.