Συριακή κρίση, Κυπριακό και Οικονομία τα κύρια θέματα των συνομιλίων Ομπάμα - Ερντογάν

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα και είναι ένα θέμα που εστιάζουμε την προσοχή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε από τον Λευκό Οίκο προσκεκλημένος του αμερικανού Προέδρου, ωστόσο οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαν στο συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά, το επικείμενο ταξίδι του κ. Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας, που φέρεται να έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι πολύ πιθανό το ταξίδι αυτό να πραγματοποιηθεί» και επεσήμανε ότι η επίσκεψη του αυτή στην περιοχή έχει στόχο την περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας των παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη, καθώς όπως είπε, θα επισκεφθεί και τις δύο αυτές περιοχές.

Στις αρχικές δηλώσεις τους και οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν με την ανάγκη διεύρυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Ομπάμα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συμφωνήσαμε ότι οι εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές των δύο χωρών θα πρέπει να επεκταθούν περεταίρω», ενώ ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι «οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα πρέπει να βελτιωθούν και η εμπορική μας συνεργασία θα πρέπει να συνεχίσει να διευρύνεται».

Σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Λίνκολ Μακούρντι, Πρόεδρος του «Τουρκο-αμερικανικού Συνασπισμού» που είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση της Τουρκίας στις ΗΠΑ ανέφερε στη ΦτΑ ότι «Πιστεύω πως η Τουρκία θα πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για την δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου που διεξάγουν οι ΗΠΑ με την ΕΕ» και επεσήμανε ότι «Η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που τα αμερικανικά προϊόντα έχουν τόσο ευνοϊκή μεταχείριση». Πολλοί αναλυτές είχαν αναφέρει ότι αυτό θα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που θα κατέθετε ο κ. Ερντογάν στην συνάντηση με τον κ. Ομπάμα.

Το βασικό θέμα στις συνομιλίες των κ. Ομπάμα και Ερντογάν ήταν η συριακή κρίση, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, πως θα πρέπει να κινηθούν στο μέλλον οι δύο χώρες, οι πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων και η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης με την σύγκλιση όλων των πλευρών σε μια προσπάθεια πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Όπως είπε ο κ. Ομπάμα «και οι δύο συμφωνούμε ότι ο Μπασάρ αλ Άσσαντ πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία», ενώ τόνισε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται για το ξεκίνημα ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Όσον αφορά την χρήση χημικών όπλων, ο αμερικανός Πρόεδρος, τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούσαν το Ιράκ, το Ιράν και τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί και πάλι στο Λευκό Οίκο για να παρευρεθεί σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν έφτασε την Τετάρτη στις ΗΠΑ με τεράστια συνοδεία αποτελούμενη από μέλη της κυβέρνησης του, 65 διπλωμάτες, περισσότερους από 100 επιχειρηματίες και πολλούς δημοσιογράφους. Εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικανό Τζον Μπέινερ, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Την Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια όπου θα έχει επαφές με στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Σαν Φρανσίσκο ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί και με τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, έναν αμφιλεγόμενο θρησκευτικό ηγέτη με τεράστια επιρροή και δύναμη που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και θεωρείται πνευματικός μέντορας του τούρκου Πρωθυπουργού.