Σε οικονομική κρίση οδηγείται η Τουρκία

Σε οικονομική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις κινδυνεύει να εξελιχθεί, στην Τουρκία, η σύγκρουση κυβέρνησης – διαδηλωτών. Ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s, που αναβάθμισε, τον προηγούμενο μήνα, την Τουρκία σε επίπεδο αξιόπιστης επένδυσης, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης κρίσης στο κόστος δανεισμού.

Από την ημέρα έναρξης των ταραχών, το χρηματιστήριο έχει χάσει 19% της αξίας του. Ο Ταγίπ Ερντογάν στοχοποιεί, ως υποκινητή των ταραχών, αυτό που ονομάζει «λόμπι των επιτοκίων». Δηλαδή τράπεζες και κερδοσκόπους που αποβλέπουν σε εύκολο πλουτισμό, μέσω υψηλών επιτοκίων. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επιδοθεί σε συστηματικό αγώνα για τη μείωσή τους. Το Μάιο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας «έριξε» το βασικό επιτόκιο σε 4,5% από 5%.

Τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει τις κρατικές τράπεζες στον πόλεμο για τα επιτόκια και ότι όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος των Τούρκων πολιτών «θα πάρουν το μάθημά τους».

Στην ομιλία του, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, τόνισε: «Για αυτούς που προσπαθούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το χρηματιστήριο: ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εκεί χρήματα, αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο, εσάς θα πάρει μαζί του. Αν υποψιαστούμε κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο, θα σας πνίξουμε με αυτά… Αυτό το λόμπι εκμεταλλεύεται χρόνια το λαό μου. Έχουμε κάνει πολύ υπομονή. Δε μιλάω μόνο για μία τράπεζα, ή δύο, αλλά για όλους όσους μετέχουν στο λόμπι. Ξεκινήσατε αγώνα εναντίον μας και θα το πληρώσετε ακριβά.»