Με άγριες διαθέσεις τα κλιμάκια των ελεγκτών

Με άγριες διαθέσεις φαίνεται πως επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας αρχίζουν από σήμερα να «οργώνουν» τα υπουργεία για να προετοιμάσουν το έδαφος για την τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των ελεγκτών που καταφτάνουν το ερχόμενο σαββατοκύριακο στη χώρα μας.

«Η ατζέντα τη φορά αυτή είναι η μισή σε σχέση με τον προηγούμενο έλεγχο» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να ξέρουν όμως αν τη φορά αυτή θα εξελιχθεί σε «ταξίδι-αστραπή» ή η δοκιμασία θα διαρκέσει ...«μέχρι να αποφασίσουν οι ελεγκτές να πάνε διακοπές»!

Για να αποφύγει τα χειρότερα η κυβέρνηση θα προτάξει ευθύς εξαρχής την πρόοδο σε τρεις τομείς:

- Τον Μάιο (με βάση προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών) φαίνεται πως καλύφθηκε η υστέρηση στην είσπραξη φόρων από τις αρχές του έτους.

- Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες συνεχίζονται με ρυθμούς 700 εκατ. το μήνα.

- Τη πολιτική συμφωνία (αν υπάρξει ως την Τετάρτη) για τη μορφή που θα έχει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

Αν καταφέρει να έχει μια καλή εκκίνηση στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει και στην ανάγκη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% από τον Ιούλιο κιόλας. Σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή θέλει να έχει, αν το καταφέρει, και τον Επίτροπο Φορολογίας κ.Σεμέτα, που ενδέχεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά τους, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών που είχε με μέλη της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Τα «καλά νέα» όμως τελειώνουν κάπου εκεί, αφού οι ελεγκτές επιστρέφουν «διαβασμένοι» και θέλουν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται οι πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Θα ακολουθήσουν άλλοι 2.000 εργαζόμενοι και 25.000 διαθεσιμότητες ως το τέλος του έτους.

Επιπλέον οι ελεγκτές θα τηρήσουν σκληρή στάση για:

- Την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού: καθώς βρισκόμαστε στα μισά του έτους, οι ελεγκτές δεν θέλουν να αφήνουν περιθώρια για εκπλήξεις και αποκλίσεις στο β΄εξάμηνο του έτους, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον περιθώρια για «παζάρια» για νέα διορθωτικά μέτρα. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα κόβονται άμεσα μισθοί και συντάξεις.

- Μειώσεις αναποτελεσματικών και άδικων φόρων: δεν τις συζητούν καν, πριν τουλάχιστον τις αρχές του 2014 και μόνο αν υπάρξουν φέτος πρωτογενή πλεονάσματα και υπεραπόδοση ορισμένων άλλων μέτρων.

- Το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για την διετία 2015-2016: θα πρέπει να καλυφθεί πάση θυσία και ίσως απαιτηθεί παράταση της έκτακτης εισφοράς ή και του ειδικού φόρου ακινήτων για 1 τουλάχιστον χρόνο.

- Κατάρτιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών: η Τρόικα θέλει να δει να εφαρμόζονται μέθοδοι IRS κατά της φοροδιαφυγής.

- Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: οι ελεγκτές θα επιθεωρήσουν τα σχέδια των συναρμοδίων υπουργείων αλλά θέλουν να δουν δραστικές και γρήγορες αποφάσεις.

- Ιδιωτικοποιήσεις: τους δανειστές απασχολεί ειδικά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών θα κατατεθούν στην διάρκεια των ημερών που τα στελέχη της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα, οπότε θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν την διαδικασία από κοντά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και η προοπτική αποκατάστασης της ρευστότητας στην αγορά, καθώς ανησυχούν ιδιαιτέρως αν θα ανακοπεί η ύφεση στα τέλη της χρονιά ή θα βαθύνει και άλλο, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα.