Για «απιστία» παραπέμπεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου - Έριξε όλες τις ευθύνες στον Βενιζέλο (βίντεο)

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση για επέκταση της προκαταρκτικής εξέταση σε βάρος του πρ. υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ», και για το «αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία».

Ειδικότερα, σε σύνολο 266 παρόντων βουλευτών ψήφισαν 234 υπέρ, 21 κατά, 3 λευκά, 7 «παρών» ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο.

Για επιχείρηση εξόντωσής του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας χρήση του δικαιώματος του να μιλήσει στη Βουλή για την πρόταση επέκτασης του κατηγορητηρίου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν»! Μίλησε για πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες ενός ανθρώπου αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι μια βολική περίπτωση γιατί δεν έδωσα ποτέ δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας

Υπογράμμισε ότι κινήθηκε με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιαστούν φοροφυγάδες και επέμεινε ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD με τη λίστα των καταθετών στην HSBC γιατί δεν ήθελε και δεν έπρεπε να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων από την ελληνική διοίκηση. Αναφέρθηκε στο έγγραφο από τις γαλλικές αρχές και υπογράμμισε ότι για την ύπαρξη του είχε ενημερώσει και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τον οικονομικό εισαγγελέα στην κατάθεσή του και ισχυρίστηκε ότι από τον τρόπο σύνταξης της επιστολής των Γάλλων προκύπτει ότι τα στοιχεία μας χορηγήθηκαν ανεπισήμως και με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βούρκωσε τη στιγμή που δήλωσε: «πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω».