Μέρκελ: «Έλληνες, αν θέλετε δουλειά μετακομίστε» - Νέες προκλητικές δηλώσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε για μια ακόμα φορά αισθητή την παρουσία της εμφανώς αιχμηρή προς τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, καθώς, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ανέφερε ότι τα 3,6 εκατομμύρια των νέων ανέργων της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να μετακομίσουν αν επιθυμούν να βρουν δουλειά.

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η υψηλή ανεργία, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αποτελεί μια τεράστια κρίση, ωστόσο υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα την πολιτική του αυστηρού ελέγχου στις δαπάνες.

Όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, όταν η ανεργία των νέων είχε εκτοξευθεί στην Ανατολική Γερμανία, «πολλοί νέοι άνθρωποι … βρήκαν δουλειά, μόνο και μόνο επειδή μετακινήθηκαν προς το νότο». «Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα», πρόσθεσε η Μέρκελ.

« Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στην Ευρώπη πρέπει να παράγουμε προϊόντα ή να προσφέρουμε υπηρεσίες που μπορούμε να πουλήσουμε», υποστήριξε η Μέρκελ.

«Όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, η Ευρωζώνη και άλλες χώρες βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Το θέμα δεν είναι η λιτότητα, το θέμα είναι να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», τόνισε.

«Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει: Πώς μπορούμε να ζήσουμε; Τι θέλουμε να παράγουμε, τι θέλουμε να κατασκευάζουμε; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριο;», είπε.

Ακόμα ανέφερε ότι η πολιτική για την Ελλάδα και την Ισπανία δεν ήταν δική της ιδέα, αλλά κάτι που συμφωνήθηκε με την τρόικα.