Πέρασε με ισχνή πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο

Με 153 "ΝΑΙ" και 140 "ΟΧΙ" πέρασαν τα άρθρα που ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις στέλνοντας στον ...Καιάδα δεκάδες χιλιάδες πολιτών. Μοναδικές εκπλήξεις οι Απ. Κακλαμάνης και Π. Κουκουλόπουλος.

Η διαφοροποίηση του Απόστολου Κακλαμάνη στο άρθρο που αφορά της τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση και εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου που διαφώνησε στο άρθρο που αφορά τη δημοτική αστυνομία ήταν οι μοναδικές απώλειες της κυβέρνησης (επιπλέον η απουσία του βουλευτή της Νδ Δ. Κυριαζίδη που απουσίασε λόγω του θανάτου της μητέρας του).

Χρειάστηκαν πολλές υποχωρήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις εκ μέρους των υπουργών και ο εκβιασμός δια στόματος του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου που είχε πει ότι εάν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο "πάμε σε εκλογές".

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη δεύτερη ήμερα συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

«Σε τι θα βοηθήσουν τη χώρα οι απολύσεις με μηδενικό δημοσιονομικό όφελος όταν είναι η χώρα της ανεργίας και της ύφεσης», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει για άλλη μια φορά το περίφημο success story κ. Στουρνάρα. Και του χρόνου ύφεση».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις τις κυβέρνησης για το Δημόσιο είπε: «Πρόκειται για ιδεοληψία και μίσος όσων φτιάχνουν πρόγραμμα που μόνοι τους παραδέχονται ότι έχει αποτύχει. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς για απαίτηση ανθρωποθυσιών και δική σας προσφορά να το κάνετε για να κερδίσετε την εύνοιά τους και να κρατηθείτε λίγο ακόμα στις καρέκλες σας και την εξουσία».

«Μόνο λογικό επιχείρημα», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα κάνουμε όλα αυτά για να πάρετε τη δόση της δόσης. Θα βοηθήσει να ξεπληρώσετε ομόλογα και τόκους και να στηρίξετε τράπεζες. Άντε και την παίρνετε. Μετά τι; Τι θα γίνει μετά; Τρία χρόνια τώρα το ίδιο έργο. Μας σώζετε διαλύοντας την κοινωνία. Τι θα γίνει μετά; Θα έρθετε και θα μας απειλήσετε ξανά σε δύο μήνες, θα μας εκβιάσετε ξανά και θα ζητήσετε εκ νέου από βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν νέα μέτρα».

«Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε: «Ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή έβαλε το δίλημμα: νοσηλευτές σε νοσοκομεία ή σχολικούς φύλακες; Σε ποια σοβαρή ευνομούμενη χώρα υπάρχει τέτοιο δίλημμα; Βάλτε από τη μία πλευρά νοσηλευτές, καθαρίστριες στα σχολειά και από την άλλη να έχουμε όλους αυτούς ή βουλευτές που θα παίρνουν δώρα από τη Siemens να ψηφίζουν μνημόνια και να αθωώνουν όσους έχουν εμπλακεί στο κουκούλωμα ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων, της λίστας Λαγκάρντ; Γιατί δεν βάζετε αυτό το δίλημμα;».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα , ανέφερε: «Έρχεται αύριο ο Σόιμπλε. Εκλογές έχει ο άνθρωπος και ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται ως κομματάρχης για να διοργανώνει συγκεντρώσεις στην επαρχία. Φέρνει και κάποια δωράκια. Προσωρινά όμως...»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η μείωση του ΦΠΑ από 23 στο 13%, είναι μία αυτονόητη κίνηση, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο χρόνο, όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της χώρας, αποικίας χρέους, έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές του δημάρχου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, που μπορεί από μόνος του να ρίχνει ή να ανεβάζει τον φόρο στην εστίαση. Ήταν επιλογή που συνέβαλε να αυξηθεί η ύφεση και να υπάρξει στέρηση εσόδων».

Στουρνάρας: Με απογοητεύσατε, κ. Τσίπρα
«Με απογοητεύσατε πλήρως κύριε πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών που ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είπατε τίποτα επί της ουσίας, για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, δεν είπατε την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Αλ. Τσίπρας: Χρέος μας να επιβιώσει ο λαός

Για «δημιουργική πολιτική» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ανταπαντώντας στον Γ. Στουρνάρα.

«Παραβλέπετε ότι έχετε πέσει έξω», τόνισε και πρόσθεσε: «Στους δανειστές θα απαντήσουμε ότι το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος να επιβιώσει ο ελληνικός λαός και όχι το χρέος σε ομόλογα που λήγουν».

Μ. Βορίδης: Αντικοινοβουλευτικός λόγος από Τσίπρα

Την φράση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση από το κοινοβούλιο, αλλά από την κοινωνική αντίδραση, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

«Δηλαδή, δεν γίνανε εκλογές; Δεν έχει δώσει το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης; Πώς δεν θα πέσει από εκεί; Θα πέσει από την πλατεία; Δηλαδή θα γίνει κάτι; Σαν τι; Σαν την κομμούνα του Παρισιού; Ή θα βρεθούμε στα γουναράδικα. Αντικοινοβουλευτικός λόγος από τον Τσίπρα. Ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε, μάλιστα, την απόσυρση του άρθρου 108 που αφορά την άρση του πλαφόν για τις αποζημιώσεις στους πρώην εργαζομένους στην ΕΡΤ, κάτι το οποίο ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα ο Γ. Στουρνάρας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το άρθρο αποσύρεται προσωρινά, θα επαναδιατυπωθεί και θα έρθει στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό.