"Φιλοπαπανδρεϊκός" ο Τσίπρας στην Πάτρα. (βίντεο)

Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά που πήρε στην αγκαλιά του το κ. Βενιζέλο για να μη πάμε σε εκλογές, δεν θα κρατήσει για πολύ, θα πέσουν και οι δυο και θα πέσουν με πάταγο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Πάτρα.

Όσο κι αν θελήσουν να αντιστρέψουν τη πραγματικότητα, η κυβέρνηση των Μνημονίων παραπαίει, τα ψωμιά τους τελειώνουν και το ξέρουν καλά και οι ίδιοι, σημείωσε προσθέτοντας ωστόσο πως όσο περνάν οι μέρες τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση, διαλύεται η κοινωνική συνοχή, καταστρέφεται η παραγωγική βάση, βουλιάζει η οικονομία και συρρικνώνεται η δημοκρατία.

«Η Ελλάδα που μας αξίζει», τόνισε, «δεν μπορεί να αντέξει ούτε ως εφιάλτη τη νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά και της κουμπαριάς του ΠΑΣΟΚ με τον Βορίδη και τον Άδωνη. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε όλα αυτά. Το Μνημόνιο και η κυβέρνηση έχουν ήδη τελειώσει πολιτικά».

Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, που θύμιζαν προεκλογική ομιλία, εμφάνισε την κυβέρνηση να μετράει μέρες και έκανε θεαματικά ανοίγματα στην παπανδρεϊκή κεντροαριστερά.

Αναφερόμενος στους χειρισμούς του για τις σχέσεις με τόυς δανειστές είπε χαρακτηριστικά:

«´Εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι. Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε αναλύοντας τη στρατηγική του:
«Το μνημόνιο έχει επιβαρύνει τη χώρα με τεράστια ποσά νέου δανεισμού. Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», είπε και συνέχισε: «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ: 7,2 για το 2013, 7,1 για το 2014, 6,1 για το 2015 και 5,6 για το 2016. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη, 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι σήμερα σε κίνδυνο μόνο ότι απέμεινε από μισθούς, συντάξεις, αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Δεν αποσυντίθεται μόνο η κοινωνία. Δεν κουρελιάζεται μόνο κάθε μέρα, συστηματικά και επίμονα, η εθνική κυριαρχία και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού». Σε υψηλούς τόνους σημείωσε ότι «χτίζεται και ένα νέο καθεστώς, αντιδημοκρατικό, βάρβαρο, με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας».

Υπερασπίστηκε δε με έντονο τρόπο τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποδοκιμάζοντας τις επιθέσεις στελεχών της ΝΔ εναντίον του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βορίδης ξεσάλωσε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ. Και μέσα στην αντιδημοκρατική φούρια της δεξιάς και των αναμνήσεών του από τα φοιτητικά του χρόνια στην ακροδεξιά, μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85. Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».